14. Ben wil rust

Erik (getikte_rik)
In het wederom beroerd, vlug en warrig geschreven deel 13 confronteert Jeroen Pauw onze aankomende grootstadhouder der Nederlanden; Ben de Leider, met een aantal belastende verklaringen. Zo zou het schilderij 'Het paard van Caligula' de spil zijn van een verbond tussen drugs-, wapen-, en kunsthandelaren, nog wat figuren, boeren, burgers en buitenlui, Ben de Leider, vele anderen, enzovoort en Eddy Cetera. Ben de Leider wil in paniek Theo de Volggers bellen, maar:

Deel 14

"-Het lijkt me niet verstandig om live tijdens Nova met uw consiglière te bellen, meneer De Leider!", zei Jeroen Pauw op arrogante wijze..
Nou ja, arrogant.. Jeroen Pauw zei het niet zozeer op arrogante wijze; hij zei het meer op een euhh.. zelfvoldane wijze. Hoewel: zelfvoldaan?

Ach, hij zei het in ieder geval op een of andere wijze..

"-Ik wil de vraag nog een keer herhalen, meneer De Leider, waarom bent u in het bezit van een schilderij dat uit het huis van Josef Mengele lijkt te zijn gestolen? Van welk complot maakt u deel uit? En hoe verklaart u de drugs.."

"Kap maar met herhalen, Pauw, of straks een reeks herhalende stampen voor je bakkes die zelfs de meest demente tv-kijker verveeld zal doen afhaken, onderwijl mompelend "Zit er soms een kras in de antenne, of had ik dit net niet al eerder gezien?"
Jij lult maar door over dat schilderij, over complotten, over drugshandel en weet ik veel allemaal wat, maar dat is helemaal niet van belang! Ik heb als aankomend grootstadhouder het beste met het land voor! En ik heb een brandschoon geweten! Ik stam namelijk uit een degelijke familie, die sinds 1940 al generaties en generaties in Nederland woonachtig is. Het enige familielid met een strafblad is voor zover ik weet ome Theo Oostdijk, een kruimeldief die ondanks zijn valse naam óók nog eens is aangetrouwd, want hij trouwde met zijn zus. Overigens had die ome Theo Oostdijk nogal een domme schuilnaam aangenomen; want ook al stond hij met zijn initialen T.O. in de krant, heel het dorp wist hardoplezend nóg wie die T.O. was: Theo natuurlijk!

Later heeft hij zijn naam dan ook veranderd in 'Oom Theo'. Als er weer eens ergens was ingebroken, gonsde lange tijd in het dorp: "Wie was toch die "Oom T.?"
Je raadt het al, alle schuld ging weer naar de enige allochtoon die het dorp arm was: Oom Tom, die in zijn negerhut een handeltje in stofzuigers had.

De dorpelingen konden aanvankelijk amper geloven dat oom Tom de dief was, hij stond immers bekend als een streng gelovig en vurig katholiek; waarom anders stond er regelmatig een brandend kruis in zijn tuin?
Maar om terug te komen op mijn ome Theo: hij werd na de grote inbraakgolf van 1968 alsnog gepakt, en kwam er met een waarschuwing mee weg. De ten onrechte beschuldigde Oom Tom was door het racistische geweld van de dorpelingen dermate geïnteresseerd geraakt in zijn Afrikaanse roots, dat hij met de vijfentwintig gulden smartengeld (en een levenslang gratis abonnement op Katy, Kelly & Kayleigh's Zonnebankstudio) een Ethiopisch/Soedanees restaurant begon. Dit restaurant was duidelijk een gat in de markt, want de eerste avond zag het er al zwart van de mensen, ..en vliegen natuurlijk. Niet voor lang, want er vielen nogal wat doden onder de restaurantbezoekers toen menu 31 en 33 vanuit de lucht werden gedropt.."
Ben de Leider staarde wat voor zich uit, herstelde zich, en foeterde verder:

"Maar ehm; ..Die vraagstelling van je, dus..! Daar kan ik me echt groen en geel aan ergeren, weet je dat? Tel daarbij op dat ik nog blauw ben van de drank, rood van woede, grijs van vermoeidheid, en dan ga jij me hier ook nog eens zwart maken! Zelfs eens manisch-depressieve kameleon zou een rolletje in een zwart-wit film prefereren. Dus weet je wat?", mompelde Ben de Leider tegen de Nova-presentator, terwijl hij zich van het opgespelde microfoontje ontdeed, opstond, zijn stoel aanschoof, en tot verbijstering van Jeroen Pauw doodleuk de studio verliet: "Ik speld mijn microfoontje af, sta op, schuif mijn stoel aan, en verlaat tot verbijstering van jou doodleuk de studio!"

Jeroen Pauw wilde opspringen om hem tegen te houden, maar besloot eerst nog een kort filmpje over Ben de Leider aan te kondigen. Terwijl Ben de Leider de zeikende voice-over weer het gebruikelijke gelul over drugshandel enzo hoorde verkondigen, baande hij zich een weg tussen ongeruste floormanagers, cameralieden en ander Nova-gespuis.

Buiten gekomen remde de geblindeerde auto van Theo de Volggers, wederom met piepende banden. Normaal gesproken zou Ben de Leider zich hieraan kapot irriteren, maar niet normaal gesproken ook, dus Ben de Leider irriteerde zich te pletter. "Tjongejonge, Theo, rij me maar rap naar huis. Ik heb behoefte aan rust. Wat ik gisteren en vandaag allemaal heb meegemaakt overkomt jou nog niet eens in een schrikkeljaar met dubbele wintertijd."
"-Wat weet hij nu allemaal?", vroeg Theo de Volggers, terwijl hij zijn auto hard optrok.
" Hij weet veel, dat is zeker!", antwoordde Ben de Leider.
Maar hij wist niet alles, mijmerde hij.

Niettemin wordt het tijd voor het slot van Ben de Leider part I, in het volgende, laatste deel dus..

En dan wordt ook eens tijd voor Ben de Leiders daadwerkelijke machtsovername, in part II.

(wordt vervolgd)