Play off day!

Joris (Tigertje)
De play-offs hebben al heel wat stof doen opwaaien. Voor de een is het een zegen en voor de ander een absolute gruwel. De Eredivisie CV wil ook dat de nieuwe opzet uitvoerig wordt onderzocht. Hiervoor is zelfs de hulp van twee universiteiten ingeroepen. Dus dat belooft wat.

De kritiek komt, uiteraard, uit de hoek van de verliezers. M.n. van Gaal, trainer van AZ, heeft zijn gal flink gespuugd over de manier waarop zijn team is gepiepeld door de nieuwe aanpak. Het geluk van Groningen ging er bij hem maar moeilijk in.
Erwin Koeman, trainer van Feyenoord, heeft ook niet veel op met de play-offs: "Het druist in tegen mijn definitie van topsport". Ook Danny Blind, trainer van Ajax, is geen groot voorstander. "Een best of seven zou beter zijn", zo stelt hij.

Alex Tielbeke, directeur van Eredivisie CV, snapt weinig van de felle kritiek: "Twee weken geleden riep heel Nederland nog dat de competitie zoveel spannender was geworden door de play-offs. Maar bij de eerste verrassing lijkt iedereen ineens te vergeten waar het ook alweer om ging." Tielbeke ziet vooralsnog voornamelijk voordelen. De competitie is spannender, en krijgt ook nog eens een pak spannende wedstrijden erbovenop aan het einde.

De meest opvallende reactie kwam wel van Kenneth Perez, speler van AZ, hij voorspelt: "Met FC Groningen als winnaar komt vanzelf een einde aan de play-offs, dan schaft de UEFA dit experiment onmiddelijk af. Niemand in Europa zit te wachten op FC Groningen".

Alsof de UEFA zit te wachten op een provincieclubje uit Alkmaar.
Het benadrukt wel het lastige van deze kwestie. De extra competitie kent zowel voor- als nadelen.

Eén voordeel heb ik echter nog nergens gelezen: de Nederlandse clubs krijgen nu meer dan ooit ervaring in het spelen van knock-out wedstrijden waar (veel) druk op staat. Laten we hopen dat dit zich in Europese wedstrijden uiteindelijk uitbetaald. Dan dienen de play-offs behalve commerciële doelen in ieder geval ook nog een sportief doel.