Lovely Rita!

Joris (Tigertje)
De strijd om het VVD leiderschap is gisteren van start gegaan. Terwijl Mark Rutte in het München zat, hield een Rita Verdonk een heuse persconferentie in Amsterdam, op de Bouwbeurs in de RAI. "Let's Go!"

Rita Verdonk heeft ook een echte campagneleider bij de hand genomen: Kay van der Linde. Oud-campagneleider van Pim Fortuijn. En dat doet zich voelen want er is een sterke gelijkenis met diens campagne: Gevleugelde uitspraken en one-liners. Alleen het salueren ontbrak nog.

De persconferentie dan. De inhoud van het programma van Verdonk is nog summier. In de eerste plaats wil ze belastingverlagingen: "De Nederlander moet weer kunnen lachen om zijn loonstrookje". Daarnaast wil ze af van vier bejaarden per kamer in een verpleeghuis: "Dat kan niet meer, dat wil ik niet meer". De leraren moeten weer voor de klas: "In het onderwijs werken teveel managers". En tot slot moet de politie weer de straat op: "Zij zitten teveel achter de PC".

En passant haalt zij Mark Rutte nog door het slijk: "Wat mij onderscheidt van Mark Rutte, is denk ik daadkracht en duidelijkheid". Mark Rutte op zijn beurt reageert: "De toon van Verdonk is beledigend voor de leden, die een inhoudelijke keuze moeten maken".

Van de opgevoerde punten druipt het populisme af. Belastingverlaging doet het altijd goed. Opkomen van de ouderen ook (overigens bestaat 75% van de verpleeghuizen tegenwoordig uit 1 tot 2 persoonkamers). Onderwijsveranderingen worden ongeveer elke 10 jaar doorgevoerd. En meer blauw op de straat willen we al jaren. Ook het idee dat de politie teveel tijd aan administratie besteedt, is niet nieuw.
En zo doet Verdonk vooral waar ze goed in is: de tegenstellingen op scherp zetten.

"Ik ben niet links, ik ben niet rechts maar ik ben rechtdoorzee".
Inderdaad! En gelijk op ramkoers!