Werken kuthoer!

Elspeth (Silmarwen)
De PvdA heeft weereens een briljant idee. "Weereens?", hoor ik u denken. De PvdA heeft regelmatig briljante ideeen, wat te denken van de Tweede Fase en alle andere onderwijsvernieuwingen als de bredeschool etc etc. Maar goed ik dwaal af.

De PvdA heeft namelijk een briljant idee, afkomstig van de vice-voorzitter mevrouw Sharon Dijksma. Het idee behelst werkende moeders. Niet zomaar werkende moeders, nee enkel hoogopgeleide (HBO en WO) moeders. Deze moeder moeten namelijk maar eens gaan werken! Ook als deze moeders geen uitkering ontvangen of bijstand krijgen, ook al zitten deze moeders onbetaald thuis met "enkel" de zorg van hun koters.

"Waarom moeten deze vrouwen dan werken?", hoor ik u denken, "ze kosten de staat immers geen geld?" Nou dat doen ze nu juist wel, althans dat deden ze vroeger wel. Ze hebben namelijk op kosten van de staat (ja we betalen tegenwoordig niets meer zelf aan het onderwijs) gestudeerd en nu laten ze al deze kennis varen om enkel op een stel kut koters te passen. Schande is het! Je reinste schande. Al die IQ-punten verkwist aan een stel ontwetende geldvretende koters en daar betaalt de staat dan voor! Zodat die koters weer kunnen studeren en prachtige diploma's halen om hun dagen te slijten als huisvader of huismoeder.

Wat mevrouw Dijksma vergeet is dat het thuiszitten bij de koters niet alleen de staat geld kost. Het is een systeem van kosten en baten, een term die politici graag gebruiken. De kosten van een dure opleiding aan vrouwen (en mannen) de bate van de kinderen die profiteren van de rijke en grote kennis van hun ouders. Feit is dat kinderen van hoogopgeleide ouders beter scoren op school. Of dit nu erfelijk is of aangeleerd is een discussie op zich, toch valt niet te ontkennen dat ouders die intellectuele activiteiten aanbieden aan hun koters, slimmere en snellere koters creeëren dan de gemiddele laag opgeleide ouder die dit niet aanbiedt.

Daarbij komt nog dat ouders die nu thuiszitten met hun kinderen om ze een gedegen opvoeding te geven (de hele discussie van het wegvallen van normen en waarden doordat ouders te weinig thuiszitten en kinderen opgevoed worden door vreemde, er buiten gelaten) misschien later nog wel willen werken en carrière maken.

Ik dacht altijd dat de PvdA de partij was van de gelijke kansen, goede scholing en goede opvoeding. Waar zijn de gelijke kansen in dit verhaal? Waarom mogen laagopgeleiden ouders wel bij hun kinderen zitten die zelfs nog een uitkering of bijstand ontvangen? Waarom mogen ouders niet bij hun kinderen blijven om ze een goede voorbereiding te geven op scholing? Waarom mogen ouders niet bij hun kinderen blijven om ze socialiseren, in plaats van alles uit handen te geven aan de staat en particuliere sectoren?

Waar blijven de waarde en normen van de PvdA die ze o zo lang heeft gekoesterd? Misschien kan mevrouw Dijksma beter als onwetende huisvrouw thuis zitten, dat brengt in ieder geval minder schade aan de maatschappij dan een onwetend kamerlid.