Gefeliciteerd Irak

Richard (NorthernStar)
Officieel is het vandaag, 20 maart, drie jaar geleden dat de oorlog tegen Irak en de daaruit voortvloeiende bezetting begon. Daarmee is het vrije Irak is nu drie jaar oud.

Op deze derde verjaardag van vrij Irak rouwen we over het verminkte lijk dat eens Irak heette. Dat in stukken uiteenvalt terwijl een tot de tanden bewapend Amerika het, in een onrechtvaardige, onrechtmatige en bloedige bezetting, door de vele woestijnen van Irak heensleurt.

Op deze derde verjaardag van vrij Irak denken we aan hoe onze regering als een van de eersten haar steun uitsprak voor de oorlog en assistentie gaf aan de bezetting. Horen we de woorden van onze premier Balkenende, "Geweld is geen werkelijke oplossing. Maar dat neemt niet weg dat geweld in specifieke gevallen nodig kan zijn om recht en vrede te waarborgen."

Op deze derde verjaardag van vrij Irak staan we stil bij de dreigende taal van Amerika tegen een buurland van Irak om ook haar verwoesting en dood te brengen. We staan stil bij de stemmen die ons zeggen dat er nog meer oorlog uit naam van vrede gevoerd moet worden.

Op deze derde verjaardag van vrij Irak luisteren we naar de leiders van het westen terwijl ze de wereld waarschuwen voor de dreiging van Iran en non-proliferatie prediken. We horen hoe dubbel en hypocriet deze woorden zijn en hoe schaamteloos er met twee en drie maten gemeten wordt.

Op deze derde verjaardag van vrij Irak memoreren we hoe de mensenrechten als rechtvaardiging voor de oorlog werden aangehaald. En terwijl we dezelfde retoriek weer opnieuw horen halen we ons Abu Ghraib en Guantanamo Bay voor de geest. De CIA gevangenissen, de martelkamers, de geheime vluchten, het ontvoeren en gevangen nemen van mensen, waaronder jonge kinderen, zonder aanklacht, rechtszaak of verdediging.

Op deze derde verjaardag van vrij Irak denken we aan elf september, de niet aflatende stroom van leugens die sindsdien over ons uitgestrooid worden en de honderdduizenden onschuldige doden en de ontelbare lichamelijk en geestelijk verminkte slachtoffers die de prijs voor deze leugens betaald hebben.

Op deze derde verjaardag van vrij Irak herinneren we ons het bedrog over massavernietigingswapens en zien we hoe Irak met duizenden tonnen verarmd uranium voor honderden jaren is vergiftigd. We denken aan hoe de gevallen van geboorteafwijkingen, leukemie en kanker bij Irakese kinderen schrikbarend toeneemt en hoe een hele generatie van prachtige baby�s langzaam transformeert in een generatie van groteske schepsels.

Op deze derde verjaardag van vrij Irak beseffen we ons dat, terwijl het gevecht om grondstoffen, energie en afzetmarkten intenser wordt, de mogelijkheid dat conflicten zich uitbreiden en uiteindelijk nucleair worden exponentieel toeneemt. Dat geen verdrag of afspraak ter wereld de escalatie zal stoppen zolang wij op deze manier door blijven gaan.

Officieel begon drie jaar geleden, 20 maart 2003, de oorlog tegen Irak.