Meer bevoegdheden

Joris (Tigertje)
De Tweede Kamer wil burgemeesters verregaande nieuwe bevoegdheden geven. Met als doel om o.a. straatterreur tegen te gaan.
Het voorstel moet nog door de Kamer maar er is een grote meerderheid voor dit plan. Alleen GroenLinks en D'66 zijn tegen.
Fractievoorzitter van Aartsen van de VVD is tevreden: "het gespuis zit 's avonds thuis", zo schetst hij. Dat klopt, want door de nieuwe bevoegdheden kan een burgemeester namelijk een avondklok instellen. En zo kunnen lastige jongeren zoals bijv. bij de problemen in de Diamantbuurt in Amsterdam gedwongen worden binnen te blijven.
Het plan lost een probleem op dat nu bestaat: de politie weet vaak precies wie de raddraaiers zijn maar kan ze niet betrappen en dus ook niets doen. Met deze nieuwe mogelijkheden kan er dus wel worden opgetreden.
Het is tijd om af te rekenen met de "softe aanpak" vindt Van Aartsen.

Zo'n opmerking doet het natuurlijk goed. Maar is het ook een goed plan?
Ja, dat is het. Er zijn duidelijk veel nieuwe problemen ontstaan de laatste jaren. Veel van die raddraaiers lopen rond met politiescanners en ze weten precies waar ze wat kunnen uithalen. En dat is dan weliswaar niet allemaal even ernstig, het is wel erg hinderlijk.
Toch zit er ook een minpunt aan het plan. Er wordt nu alleen maar gekeken naar de korte termijn. Als je alle raddraaiers kent kun je ook langdurige begeleidings- programma's starten waarbij de raddraaiers en hun familie's worden begeleid. Zo kan je bijv. voorkomen dat jongere broertjes van criminelen ook in het circuit terecht komen.
Nu valt dit laatste natuurlijk wel weer in de categorie "soft" maar er is niks mis met een combinatie van die twee. En er wordt in elk geval verder gekeken dan de neus lang is.