Next Stop Iran (Part I)

Richard (NorthernStar)
"In politics, nothing happens by accident. If it happens, you can bet it was planned that way." - Franklin D. Roosevelt

In begin jaren negentig, vlak na het einde van de koude oorlog, werd de term 'Clash of Civilizations' (botsing der culturen) geïntroduceerd. Deze kern van deze thesis was dat, in plaats van economische, strategische of ideologische redenen, cultuurverschillen oorzaak voor de nieuwe conflicten en oorlogen zou worden. Omdat culturen zich betrekkelijk weinig aantrekken van landgrenzen zou een 'Clash of Civilizations' ook geen klassieke oorlog zijn maar een veel meer verspreid conflict, wereldwijd, met hier en daar enkele brandhaarden.

They hate our freedoms

De neo-conservatieven in Amerika waren een van de eerste groepen die deze theorie omarmden en uitdroegen. Dit was volgens hen de nieuwe realiteit, zoals we dit eindeloos hebben gehoord sinds 9/11. De terroristen haten ons vanwege onze vrijheid. Zij verafschuwen de westerse verworvenheden als democratie en mensenrechten. Met deze mensen zijn we in oorlog. Deze "War on Terror" wordt niet gevoerd vanwege economische of strategische redenen, maar probeert juist, door middel van verspreiding van democratie en vrijheid, verdere conflicten in te dammen. Het is een botsing der culturen. Precies zoals vijftien jaar geleden al werd voorzien.

Hoewel Bush in zijn toespraken nog onderscheid maakt tussen "de terroristen" en de gehele Islamitische wereld, zijn anderen minder genuanceerd. Vooraanstaand neoconservatief en zionist Daniel Pipes, schrijver en columnist van beroep, is een fervent pleitbezorger van de 'Clash of Civilizations' theorie.
"Grotendeels onopgemerkt door westerse bevolking, is eenzijdig de oorlog aan Europa en de Verenigde Staten verklaard", schreef hij eerder. Volgens Pipes moet het westen alle moslims wantrouwen die hij als bron en oorzaak van het conflict brandmerkt.

A clash of civilisations - prompted by a cartoon

Op 30 september vorig jaar plaatste de Deense krant Jyllands-Posten twaalf spotprenten over de profeet Mohammed waarin ondubbelzinnig de link tussen Islam en terreur werd gemaakt. In de maanden daarna werden de prenten verspreid in het Midden Oosten en andere moslimlanden en de rest is inmiddels bekend. Meer dan 60 doden, 280 gewonden en enkele afgebrande gebouwen.

Minder bekend is dat de cultureel redacteur van de Deense krant Jyllands-Posten, Flemming Rose, eveneens een aanhanger van de neo-conservatieven en hun ideeën en tevens goede bekende van Daniel Piper is. Onder andere interviewde hij Piper in 2004 en publiceerde daarop het artikel "De Dreiging van de Islam". Flemming Rose beweert dat de plaatsing van de cartoons door hem alleen onschuldige bedoelingen had.

De vraag die iedereen voor zichzelf moet beantwoorden is eenvoudig. Hebben de huidige conflicten zoals in Irak en Afghanistan, en mogelijk binnenkort Iran, te maken met een 'Clash of Civilizations' of is die Clash niets meer dan een dekmantel? Kunstmatig, opgestookt en in gang gehouden door mensen met een dubbele agenda? Geen enkele oorlog kan zonder steun van de bevolking gevoerd worden en oorlogen om economische en strategische redenen zijn erg moeilijk aan het volk te verkopen. Misschien moeten we ons de volgende keer bij de beelden van rellende moslims de vraag stellen wie er nu eigenlijk gemanipuleerd wordt.

Wordt vervolgd.