Valentijnsdag

Elspeth (Silmarwen)
Gisteren was het Valentijnsdag. Misschien heeft je lover je wel schandalig verwend of heb je allerlei anonieme bosse bloemen en kaarten gekregen. Vandaag de dag wordt Valentijn beschouwd als een commerciele feestdag om de kas een beetje bij te spekken. Bloemen, cadeau's en kaarten vliegen de deur uit en de restaurants zitten volgeboekt. Maar waar komt dat Valentijnsgedoe nu eigenlijk vandaan?

Waar Valentijnsdag op gebaseerd is, is niet helemaal duidelijk. Wat wel duidelijk is dat het vernoemd is naar Sint Valentijn, het probleem is echter dat er twee Sint Valentijns zijn geweest, de één een priester in Rome de andere een bisscjop van het plaatsje Ternis.
Het bizarre van het verhaal is dat beide Sint Valentijns in de 3e eeuw op 14 februari werden gedood. Sommige mensen denken daarom dat beide Sint Valentijns eigenlijk dezelfde persoon was en dat niets in hun leven te maken heeft met hetgeen we nu Valentijnsdag mee associëren.

Één van de vele legendes van Valentijn gaat als volgt. Valentijn was een arts naast de kerkelijke diensten die hij deed. Als iemand hem om raad vroeg, gaf hij deze persoon een bloem. Na zijn dood op 14 februari ontving één blind meisje een brief van Valentijn waaruit een bloem viel, die ze wonderbaarlijk kon zien.
Volgens de legende is het bloemengeven hierop gebasseerd. Of de legendes waar zijn of dat ze bedacht zijn door de detailhandel om geld binnen te halen is onduidelijk, maar het is waarschijnlijker dat de detailhandel de legendes heeft bedacht.