Grote Getallen

Googolplexian
Nou ... bij deze dus mijn eerste echte blog! De vorige was een test (met een wachtende submit van me). Ik begin het door te krijgen... sterretje, hoofdletter o, sterretje.

"Waar gaat die eerste post van Googolplexian over, dan?", vraag je je af. Simpel. Nadat Knut me uitnodigde om te bloggen (waarvoor mijn dank) stelde hij ook voor om in mijn eerste blog wat uitleg te geven over wat een Googolplexian nou eigenlijk is (waarvoor mijn dank). Here goes (taaie, saaie stof maar voor de anaal gerichte persoon nog misschien interessant ook).

Googol:;
Een maat van mij is zo'n anaal ingericht persoon... zo eentje die kicked op detail. Waar een ober, met terechte verbazing, beweert dat er echt geen perineum in het vlees zit zit die maat waarschijnlijk, grijnzend met vrienden, aan de tafel. Met zo'n vriend moet je lange MSN-gesprekken hebben... echt. Zo leer je nog wat.
Ga je met zo iemand in discussie en filosoferen dan willen er nog wel eens feitjes naar boven komen waar je je nooit bewust van was (even los van het perineum, natuurlijk). Zo kwam een groot getal ter sprake (puur in een uiting van overdrijven)... Googol.
_____

Een Googol = een één met honderd nullen.
Hoe kom je aan zo'n getal? Gewoon de fantasie van een kind van 9.
Als geschreven getal is dit best makkelijk voor te stellen. Typ een 1 op je toetsenbord en hou daarna de 0 een tijdje vast en je zit zo aan de decimale weergave van een Googol.
Als hoeveelheid wordt het al lastig. Ter vergelijk een quote: "Een googol is meer dan het aantal deeltjes in het bekende heelal: dat aantal wordt geschat tussen 1072 en 1087."

Een Googolplex = een één met een googol nullen. Tsja... wanneer een kind van 9 een groot getal kan verzinnen dan zijn er altijd anale volwassenen die dat beter kunnen! Met wat geforceerde fantasie kwam men met de Googolplex wat niets anders is als een 1 met een Googol aan nullen (hoe creatief). Om te illustreren hoe belachelijk groot weer een quote: "Aangezien het aantal cijfers in een googolplex gelijk is aan een googol+1, is het onmogelijk om het getal googolplex in het decimale talstelsel uit te schrijven, omdat men nooit genoeg materiaal ter beschikking zou hebben: Er zouden per atoom in het heelal minstens 1013 cijfers moeten worden genoteerd!"

gggoed ... je ziet al waar dit naartoe gaat. Maat en ik beiden eigenwijs en driftig internettend komt hij met: Googolplexian!

Een Googolplexian = een één met een Googolplex aan nullen. (gaap) ... Je raadt het al; een één met een Googolplex aan nullen. Gezien een Googol al meer was dan de som van de deeltjes in het universum en een Googolplex dus volslagen onnodig is, is een Googolplexian pure gekheid (!).

My kinda thing so far!

_____

Tot mijn verbazing zag ik nog niet zo lang geleden op de Engels-talige wiki-sites dat Googoplexian uit de lijst met definities is gehaald. Het enige dat nog loopt is een discussie over het wel of niet toelaten van Googolplexian in wiki. Ik zou me vereerd voelen (Google maar eens op Googolplexian).

Maar helaas ... hoe onzinnig, gek, of groot ik als Googolplexian ook had willen worden... het maakt niet meer uit. Ik ben er inmiddels achter dat Graham veel groter is ... en waarschijnlijk sterker. En z'n pappa ook.
____

Het enige wat ik nu nog kan doen is maandenlang het internet afstruinen in verveling en de resultaten van mijn zoektocht in de vorm van pure onzin in blogjes op Fok! gooien.

Oftewel: Gegroet allen! Ik hoop dat jullie gaan genieten van mijn blogs. Ik zal ze korter proberen te houden dan deze

Googolplexian (Webplasser) (weblogger) ... okay ... I submit.