Spotprenten!

Joris (Tigertje)
De spotprenten, gemaakt door 12 Deense cartoonisten, en gepubliceerd in september hebben vandaag geleid tot een reeks van gebeurtenissen. In verschillende Arabische landen zijn Deense vlaggen verbrand, winkels hebben Deense producten uit de schappen gehaald en Deense reisbureau's geven een negatief reisadvies voor Arabische landen. En vanmiddag is zelfs de redactie van de Deense krant Jyllands-Posten korte tijd ontruimd geweest vanwege een bommelding.

Kennelijk hebben alle diplomatieke inspanningen in de afgelopen maanden niet het gewenste effect gehad. Veel Arabische landen willen excuses horen van Deense premier Rasmussen. De excuses van de gewraakte Deense krant, vanmiddag gemaakt, blijken niet voldoende. De krant bracht het volgende statement naar buiten: "De spotprenten waren geen schending van de Deense wet, maar hebben onmiskenbaar veel moslims gekrenkt en daarvoor bieden we excuses aan". Op de televisie werd hieraan toegevoegd dat er nadrukkelijk geen excuses werden gemaakt voor het plaatsen van de spotprenten omdat dit in overeenstemming is met de vrijheid van meningsuiting.

En als de vrijheid van meningsuiting in het geding komt staan de Westerse landen nu eenmaal op hun achterste benen.
Maar vrijheid van meningsuiting is in Nederland wettelijk begrensd. Godslastering bijvoorbeeld is niet toegestaan. Nu is het afbeelden van Mohammed volgens de Islam verboden. Laat staan dat je hem afbeeld als terrorist. Je kan dus voorvoelen dat zoiets kwetsend is. En het is in ieder geval godslastering.
Het is dus maar de vraag of wij de vrijheid van meningsuiting in deze willen verdedigen.