Mozart

Elspeth (Silmarwen)
Vandaag wordt de verjaardag van Wolfgang Amadeus Mozart bijna overal ter wereld gevierd, Mozart werd namelijk vandaag precies 250 jaar geleden geboren. Op tv en radio is volop Mozart te horen dit weekend. AVRO, NPS en NOS vieren zijn verjaardag op 27, 28 en januari via Nederland 1 en Radio 4 en zeker vijfentwintig landen zenden vandaag het 24-uurs live concert uit. Maar wie was Mozart eigenlijk?

Wolfgang Amadeus werd op 27 januari 1756 geboren in Salzburg. Zijn echte volledige naam luidt Johannes Chrysostomus Wolfgangus Theophilus Mozart.
Mozart werd geboren als een muzikaal wonderkind, zijn zus Nannerl en vader waren beiden ook zeer muzikaal getalenteerd. Op vijfjarige leeftijd gaf Mozart zijn eerste concert en toen hij acht jaar oud was schreef hij zijn eerste compositie. Samen met zijn vader en zus reisde Mozart heel Europa af om concerten te geven voor adel en andere rijke personen.

Mozart was zijn korte leven enorm productief met het schrijven en componeren van muziek. Hij schreef tientalel opera's, strijkkwartetten en pianosonates. Een aantal bekende zijn Le nozze di Figaro, Don Giovanni, Die Zauberflöte, Haydn-kwartetten, Dissonanzen-Quartett en het Requiem dat hij nooit heeft kunnen afmaken vanwege zijn vroegtijdige dood. Hij stierf op 5 december 1791.