Drees beste na-oorlogse premier

Elspeth (Silmarwen)
Willem Drees is verkozen tot beste na-oorlogse premier, maar wie was Willem Drees en is het wel terrecht dat hij gekozen is als beste na-oorlogse premier?

Drees (5 juli 1886 - 14 mei 1988) is lange tijd premier geweest van Nederland voor de PvdA en heeft veel gedaan voor en in Nederland. Zo vond tijdens zijn zitting de dekolonisatie plaats, maar ook de wederopbouw na de oorlog. Ook tijdens de oorlog was hij belangrijk voor Nederland in het verzet. Hij heeft ook veel sociale wetten ingevoerd. als minister van Sociale Zaken heeft hij de Noodwet voor Ouderdomsvoorziening ingevoed, en later de Algemene Ouderdomswet. Ook zijn de werkeloosheidswet en de Algemene Weduwen- en Wezenwet van zijn hand. Door mede deze wetten is Drees verantwoordelijk geworden voor de verzorgingsstaat zoals wij hem nu kennen.

Drees was minister-president van maar liefst vier kabinetten.
Kabinet-Drees/Van Schaik, Kabinet-Drees I, Kabinet-Drees II
en Kabinet-Drees III, die mede ervoor hebben gezorgd dat Nederland weer op zijn pootjes terrecht kwam. Toen de economie weer opbloeide, kreeg men de voorkeur voor rechtsere regeringen. Het laatste kabinet was dan ook het einde van Drees zijn loopbaan in Den Haag zelf.

Op 24 mei 1971 zegde Drees zijn lidmaatschap van de PvdA op, omdat in zijn ogen de PvdA steeds linkser en radicaler werd, tot grote ongenoegen van Drees. Hij werd maar liefst 101 jaar wat hem de langst levende premier van Nederland maakte.

In mijn ogen is dit een wel verdiende prijs voor Willem Drees.