Vergiffenis...

Joris (Tigertje)

Het RKK/KRO programma Soeterbeeck is normaal gesproken een opiniërend gespreksprogramma. Maar een aantal keer per jaar zendt Soeterbeeck bijzondere ontmoetingen uit. De huidige serie ontmoetingen heeft als thema: Drie vrouwelijke wetenschappers verlichten Nederland met hun heldere denkbeelden.

Het spits werd op 20 december afgebeten door Pumla Gobodo-Madikizela. Zij is psychologe en maakte met onder meer bisschop Tutu deel uit van de Waarheidscommissie, die in Zuid-Afrika de wandaden van het blanke apartheidsregime onderzocht. Tijdens het interview vertelt Gobodo-Madikizela over de getuigenis van Eugene de Kock, ooit berucht leider van de geheime Zuid-Afrikaanse politie.

Nu draaien dit soort verhoren meestal uit op enorme draaikonterij maar in het geval van Eugene de Kock gaat het anders. Nadat hij zijn getuigenis heeft afgelegd wil hij alle vrouwen spreken die weduwe zijn geworden door een bomaanslag waarvoor hij verantwoordelijk is. Om hen persoonlijk zijn verontschuldigingen aan te bieden. Dit fascineert Gobodo-Madikizela zodanig dat zij hem opzoekt in gevangenis en ze voert vele gesprekken met hem. Zij ziet een man die heel anders is dan zij heeft verwacht, en wordt zich bewust van de vele kanten van goed en kwaad. Ze is zich gaan afvragen of je oprechte spijt kunt herkennen en of zoiets als vergeving wel mogelijk is bij zware misdaden. De weduwen in ieder geval wel: zij schonken Eugene de Kock vergiffenis.

Over deze vergiffenis vertelt Gobodo-Madikizela tijdens een uiterst boeiend gesprek dat zij heeft met Wilfred Kemp. In het gesprek komt ook Mohammed B. nog aan de orde. Vergiffenis is voor hem, in de optiek van Gobodo-Madikizela, voorlopig niet weggelegd.