Slainte!

Elspeth (Silmarwen)
Het is weer zo ver, het einde van het jaar is bijna daar. Een tijd van overdenkingen en terugkijken, goede voornemens voor het nieuwe jaar en natuurlijk een hoop alchohol om het goed te beginnen. Wat absoluut niet kan ontbreken zijn de oliebollen en natuurlijk de Champagne. Alhoewel de echte champagneliefhebbers koude rillingen krijgen bij het idee van Champagne bij de oliebollen of liever gezegd oliebollen bij de Champagne. Champagne is toch stiekem een vrij exclusieve en feestelijke wijn en dat komt vooral door die leuke belletje en het schieten met de kurk, waar wederom de champagneliefhebbers een godsgruwelijke hekel aan hebben vanwege de verspilling van het goude sap op de grond.

Er zijn veel soorten mousserende witte en rosé wijnen, en tegenwoordig zijn er zelfs mousserende rode wijnen te vinden. Al deze wijnen mogen niet zomaar Champagne genoemd worden. Enkel de mousserende wijn uit de streek Champagne te Frankrijk mag de gelijke naam dragen. Alle andere wijn die op dezelfde manier wordt gemaakt, maar niet uit die streek komt mag de naam méthode champenoise of méthode traditionnelle dragen.

De meeste Champagne wordt gemaakt uit een mengsel van witte en van blauwe druiven. Chardonnay is de enige witte druif die gebruikt mag worden, de blauwe druiven die gebruikt mogen worden zijn de Pinot Noir en de Pinot Meunier. Als de Champagne enkel uit de Chardonnay gemaakt is noemt men deze Blanc, Champagne die uit de twee blauwe druiven gemaakt word noemt men Blanc de Noirs. Champagne is er in twee "smaken". De brut is een wat zuurdere en de demi-sec is een wat zoetere wijn. De demi-sec wordt dan ook vaak lekkerder gevonden vanwege de toegankelijkheid van de smaak. De beroemste Champagne is waarschijnlijk de Dom Pérignon die vernoemd is naar een gelijknamige monnik. Dit is waarschijnlijk een van de allereerste Champagnes. Andere bekende Champagnes zijn de Moët & Chandon, Cristal en de Veuve Clicquot. Deze Champagnes zijn dan meteen ook een van de duurste Champagnes ter wereld. Waarschijnlijk drinken jullie deze niet maar een normaal betaalbare van de Gall en Gall, wat de pret natuurlijk niet mag drukken.

Dus als je straks aan het aftellen gaat en op het moment suprème de fles ontkurkt, geniet ervan en een gelukkig nieuwjaar.

p.s. Als je je afvraagt wat de titel van de blog in vredesnaam betekent, het is de Schotse versie van proost!