Wat gebeurde er volgende week

Redactie FOK!frontpage
Vanaf deze week zullen de lieftallige Silmarwen en ondergetekende jullie één keer per week voorzien van de meest opmerkelijke gebeurtenissen uit de geschiedenis. In een aantal handige categorieën vind je genoeg informatie om op verjaardagen je ooms en nichtjes de loef af te steken met facts en figures. Omdat 1 januari een populaire datum is als eerste meteen een extra lange aflevering.

Algemeen
Op 1 januari 2000 viert de hele wereld het nieuwe millennium. De verwachte chaos die onder de naam 'millenniumbug' menig systeembeheerder tot wanhoop dreef bleef uit.
Op 1 januari 1852 wordt in Nederland de postzegel ingevoerd voor het versturen van poststukken. De eerste postzegels waren in de waardes 5, 10 en 15 cent en droegen een afbeelding van koning Willem III.
Op 1 januari 1999 wordt de euro giraal ingevoerd en vastgesteld op 2,20371 gulden. Vanaf 1 januari 2002 trekt het grootste deel van Europa de euro ook uit de geldautomaten.
Op 7 januari 1990 wordt de Toren van Pisa voor het eerst in 800 jaar voor publiek gesloten na speculaties dat de toren om zou kunnen vallen.
Op 1 januari 404 vinden in Rome de laatste gladiatorenspelen plaats. De eerste spelen in Rome vonden al in 264 v. Chr. plaats voor oud-consul Iunius Brutus Pera.

Politiek
Op 1 januari 1707 worden door de Act of Union Engeland en Schotland verenigd tot Groot-Brittanië. Op 1 januari 1801 worden door een nieuwe Act of Union Groot-Brittannië en Ierland verenigd tot het Verenigd Koninkrijk.
Op 1 januari zijn verschillende landen onafhankelijk geworden. Zo werd in 1960 Frans-Kameroen en in 1962 West-Samoa onafhankelijk. In 1984 wordt Brunei een zelfstandige staat en in 1993 wordt Tsjecho-Slowakije gesplitst in Tsjechië en Slowakije.
Op 1 januari 1863 ondertekent Abraham Lincoln de emancipatieproclamatie tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog. Deze afkondiging had de afschaffing van de slavernij tot gevolg.
Op 1 januari 1986 wordt Flevoland officieel de twaalfde provincie van Nederland.
Op 3 januari 1925 kondigt Benito Mussolini aan dat hij dictator zal worden van Italië. In 1926 benoemt Theodorus Pángulos zichzelf tot dictator van Griekenland.

Sport
Op 2 januari 1909 vindt de eerste Elfstedentocht plaats. Van de 48 deelnemers die meedoen aan de 200 kilometer lange tocht halen slechts 9 de eindstreep. De 24-jarige Minne Hoekstra uit Warga wint de tocht in 13 uur en 50 minuten.
Op 4 januari 1863 wordt de rolschaats geïntroduceerd door haar uitvinder James Plimpton. Het nieuwe vervoersmiddel wordt enorm populair.
Op 2 januari 1971 komen 66 supporters om het leven als een tribune instort tijdens de wedstrijd tussen Celtic en de Rangers in het Ibrox Park stadion in Glasgow.

Feestdagen
Op 1 januari ofwel nieuwjaarsdag wordt het nieuwe jaar gevierd met veel licht en knallen om de boze geesten te verjagen voor dat jaar.
Op 6 januari wordt Driekoningen gevierd. Het feest ontstond oorspronkelijk in de vierde eeuw en was bedoeld om de verschijning van de vleesgeworden God op aarde te vieren.

Media
Op 2 januari 1967 wordt voor het eerst reclame uitgezonden op de Nederlandse televisie.
Op 5 januari 1956 wordt het eerste NTS journaal op de Nederlandse televisie getoond. De onderwerpen zijn hardnekkige gladheid, een interview met Caroline, de dochter van schaakkampioen Max Euwe, en jonge stieren door de straten van Pamplona.