Geen bromsnor in Den Haag

Maarten (Mannee)
Vandaag wordt eindelijk bekend of de grote verlosser daadwerkelijk zijn opwachting maakt in de politiek. Het is vandaag namelijk D-day voor Peter R. de Vries. De grote vraag is dus: "vindt 41% van de Nederlandse bevolking hem een aanwinst voor de politiek?"

Het is misschien flauw om de uitslag te verklappen, maar hij gaat niet aan die 41% komen. Vorige week bleef de teller staan op slechts 28% en dat was toch net nadat hij de nagedachtenis van Pim Fortuyn had besmeurd om zijn eigen populariteit een 'boost'te geven.

Het 'feest' gaat dus niet door, maar het is de vraag of we daar echt wakker van moeten liggen. De afgelopen maanden heb ik bij De Vries geen echte visie kunnen ontdekken over de besturing van een land. Natuurlijk op bepaalde deelgebieden heeft hij een visie en ook zeker expertise, maar dat is toch wat anders dan een compleet partijprogramma. Overigens blijft de opzet met die opiniepeilingen merkwaardig. Je doet mee aan de verkiezingen omdat je denkt dat dat nut heeft en omdat je ergens voor staat. Zeggen dat je alleen meedoet wanneer minimaal 41% van de bevolking je een aanwinst vindt, is buitengewoon laf en maakt je bij voorbaat al een verliezer.

Schrijver Tomas Ross wist het aardig te verwoorden:

quote:
Die plotselinge stijging in zijn populariteitspeiling is alleen het gevolg van die floppy's; dat heeft geen langdurig effect. En dat hij met zo'n onthulling komt, vlak voordat hij over zijn politieke loopbaan moet belissen, is mij te toevallig. Hij haalt het niet, en dat is maar goed ook. Zijn programma is een warboel van ideeën die hij van anderen heeft gepikt.
Inderdaad, gewoon grootheidswaanzin van een matige journalist.