Tigertje over Stanley Williams

Joris (Tigertje)

Vanochtend, 9.00 uur Nederlandse tijd, is Stanley Williams geëxecuteerd. Hiervoor werd gebruik gemaakt van "the lethal injection". Zijn dood is vastgesteld om 00.35 uur locale tijd, rond half tien Nederlandse tijd.

Stanley Williams kreeg deze doodstraf in 1981 opgelegd. Hij werd veroordeeld voor het vermoorden van 4 mensen tijdens twee verschillende criminele activiteiten. Hij is verder in verband gebracht met verschillende andere moorden en zou tijdens zijn gevangenschap nog opdracht hebben gegeven om mensen om te brengen.
Hij heeft nooit spijt betuigd. Hij beweerde de moorden niet te hebben gepleegd.
Stanley Williams was medeoprichter van The Crips Street Gang. Leider van de gang is hij nooit geweest, hoewel hij dat zelf wel heeft beweerd. Hij heeft zijn lidmaatschap nooit opgezegd.
Tijdens zijn gevangenschap is hij meermalen betrokken geweest bij vechtpartijen en ontsnappingspogingen.

De bewijslast tegen hem is nooit erg sterk geweest. Er bestond geen sluitend bewijs dat hij deze moorden heeft gepleegd.
Williams heeft zijn afschuw uitgesproken over The Crips Street Gang en het bestaan van gangs in het algemeen. Tevens heeft hij zijn excuses aangeboden voor het bestaan van The Crips Street Gang en zijn rol hierin.
Hij heeft tijdens zijn gevangenschap vele (kinder)boeken geschreven. In een aantal van deze boeken probeerde hij kinderen duidelijk te maken dat geweld en lid worden van een gang geen oplossing is voor hun problemen.
Bovendien heeft hij zich ingezet voor het doorbreken van de eeuwigdurende strijd tussen The Bloods en The Crips.
Tot slot is hij meermalen genomineerd voor de Nobelprijs voor de Vrede en Literatuur. Zijn boeken werden alom geprezen.

Stanley Williams was beslist geen aardige man. En hoewel de bewijslast, tegen hem, niet sterk was had hij wel alle schijn tegen. Ongetwijfeld heeft een hoop verschrikkelijke dingen gedaan.
Maar hij heeft ook zijn fouten ingezien en hij heeft veel gedaan om te voorkomen dat kinderen dezelfde fout zouden begaan. Hij heeft zijn excuses aangeboden en zich ingezet voor een betere wereld.
Deze man hoort niet thuis in de maatschappij en had zijn leven uit moeten zitten tussen vier muren om zo hopelijk nog zoveel mogelijk boeken te kunnen schrijven om de wereld buiten die vier muren beter te maken.
Maar nee, meneer Schwarzenegger besliste, in al zijn wijsheid, anders.
En dat vind ik een schande!

Bij deze wil ik Schwarzenegger graag voordragen voor de Buttplug van deze week