Cocytus

Maarten (Mannee)
We kunnen allemaal weer rustig gaan slapen, want Amerika heeft terreurverdachten altijd keurig behandeld en zeker niet gemarteld. Dat deze verklaring uit de mond van één van de gezanten van de duivel zelf kwam, zullen we voor het gemak maar even vergeten. In ieder geval zullen we het met deze verklaring moeten doen, want het is natuurlijk uitgesloten dat Amerika onder 'druk' van Europa of 'harde taal' van minister Bot echt openheid van zaken geeft.

Het zou leuk zijn, wanneer men nu eens tot de conclusie komt dat het toch wat vreemd is, dat we een land dat voor een bondgenoot moet doorgaan, collectief wantrouwen. Hopelijk komen we dan ook nog een keer zover dat we inzien dat het niet zo vanzelfsprekend is om Amerika altijd maar blind te volgen.

Overigens begint langzaam duidelijk te worden dat er wel degelijk geheime CIA-gevangenissen waren in Polen en Roemenië. Ook dat geeft stof tot nadenken, want Polen is lid van de Europese Unie en Roemenië is kandidaat-lidstaat. Beide landen hebben steeds de aanwezigheid van geheime CIA-gevangenissen op hun grondgebied ontkend en zijn dus of onbetrouwbaar of volstrekt incompetent. Leuk voor de Europese gedachte ook.

Voor zover die gedachte in Nederland bestaat natuurlijk, want bij een debat over Europa afgelopen maandag waren welgeteld vier kamerleden aanwezig. En dan nog zeggen dat het vreemd is dat Europa onder de bevolking niet leeft. Dat laatste gaat echter veranderen, want volgens D'66 moet de Europese Unie zich op termijn ontwikkelen tot een 'Verenigde Staten van Europa'. Nou dat vind ik gezien al het bovenstaande echt een fijne gedachte Boris, misschien is het idee om die nieuwe grootmacht dan "Cocytus" te noemen. Voelt Condoleezza zich voortaan helemaal lekker thuis...