Brief aan meneer Wiegel

Redactie FOK!frontpage
Geachte heer Wiegel,

Heel Nederland, de media, maar vooral uw partijgenoten wachten met smart op uw beslissing: doet u het of doet u het niet. Ik schrijf met opzet 'u', want ik weet dat u niet graag wordt getutoyeerd. U laat ons wachten tot na de gemeenteraadsverkiezingen volgend jaar. Waarom eigenlijk? Wilt u eerst bevestiging dat de VVD genadeloos onderuit gaat, waarna uw zege met de landelijke verkiezingen alleen maar glorieuzer zal zijn? Dat heeft u toch niet nodig?

Ik begrijp best dat u een nieuwe stap naar Den Haag overweegt. Het is er een puinhoop, dit kabinet is onpopulair en binnen uw eigen VVD is het een bende. U zult met open armen worden onthaald en gekroond tot redder en keizer van de partij. Met uw charisma kunt de gehele zwevende massa overhalen een stem op u uit te brengen. Nederland smacht om een échte leider en u, ja meneer Wiegel, u kunt de premier en de nieuwe leider van dit land worden! Dit hoef ik u niet te zeggen, dat weet u allang.

U stoeit alvast een beetje met mevrouw Hirsi Ali en af en toe heeft u een optreden in de media. Allemaal om de boel een beetje op te warmen. Als u aspiraties heeft, moet dat ook, dat begrijp ik. Zo zag ik u onlangs bij Catherine Keijl en zei u dat de beslissing om terug te keren in de actieve politiek bij uw kinderen lag, omdat ieder advies van een ander uit eigenbelang zou zijn. Mooi dat u zoiets zegt, maar ziet u de gezichten van JP de MP en Wouter Bos al voor u op het moment dat u zich beschikbaar stelt voor het leiderschap van de VVD; ze doen het tien keer dun in de broek! Daar moet u toch van dromen als u zo om een uur of half elf, want dat is de tijd dat u graag uw bed opzoekt, gaat slapen.

De laatste tijd zie ik u wel erg vaak op tv. In een reclamespotje zegt u dat het allemaal goed komt met het nieuwe zorgstelsel. U zegt nog net niet 'gaat u maar rustig slapen'. Sylvana kijkt u gelukkig en opgelucht aan na deze overtuigende woorden, maar heel Nederland wacht op de eerste rekening in januari. Mocht deze nieuwe basisverzekering een grote mislukking worden - op zich geen onrealistisch scenario - en het volk ontevreden, dan zijn de media niet te beroerd om dat spotje nog even af te draaien als u op het idee komt om premier te worden. U kent ze toch, de persmuskieten! Als het om het nieuwe zorgstelsel gaat, was het mijn inziens verstandiger geweest als u ook daarover pas na de gemeenteraadsverkiezingen uw wijze oordeel had gegeven. Al had ik dit vorige week beter eerst tegen minister Veerman kunnen zeggen.

Maar misschien denk ik te ver vooruit meneer Wiegel, want ik neem aan dat u verstandige kinderen heeft die geen zin hebben om hun vader een werkweek van minimaal honderd uur in te sturen. Daarnaast mag u in Den Haag nergens meer fatsoenlijk een sigaartje opsteken en bovendien: als u lekker in Friesland blijft mist u iedere avond Nova of Barend en Van Dorp, en dat is ook wat waard kan ik u verzekeren!

Hoogachtend, en met vriendelijk en oprechte groet,

Jeff Lebowski