De lul van Bernhard

Maarten (Mannee)
Nu we het vanmorgen dan toch over de herinnering aan de oorlog hebben, kan Wageningen ook nog mooi even aan de beurt komen. Het college van B en W van Wageningen heeft namelijk het omstreden fallus-kunstwerk gisteren op proef laten plaatsen. Kosten voor 4 dagen proefplaatsing: 15.000 EURO.

Die kosten zijn eigenlijk nog het minst erge aan dit hele verhaal. Het college weet dat de inwoners van Wageningen het kunstwerk vreselijk vinden en dat de gelijkenis met een fallus het totaal ongeschikt maken als herinnering aan de vrijheid.

De fallus , die eigenlijk "Het vrijheidsvuur" heet, is een koperen zuil van tien meter hoog, met een eeuwig brandend vuur. Afhankelijk van de sterkte van het zonlicht wordt de zuil groter of kleiner. Eigenlijk was het de bedoeling dat het beeld al eerder zou worden geplaatst, maar in verband met de enorme weerstand van de bevolking werd de plaatsing uitgesteld. Nu moet de bevolking alsnog over de streep worden getrokken met deze proefplaatsing.

Naar mijn persoonlijke mening is het op deze plek een ontsierend kunstwerk, dat het zicht op het legendarische Hotel De Wereld totaal verziekt.

Een actiegroep heeft uit protest de site de lul van Bernhard geopend. Dat kunnen we trouwens ook niet al te smaakvol noemen...