Grondwet deel 1

Elspeth (Silmarwen)
Deze blog is een uit een reeks over de Grondwet. Elke Nederlander behoort te weten wat de Grondwet is, althans dat zou je wel denken. Veel Nederlanders weten dan ook wat er ongeveer in staat, maar toch wordt de Grondwet vaak niet begrepen en dan met name de Grondrechten. Dit zijn de rechten van de burgers als bescherming van de overheid.

Om de Grondwet te begrijpen moeten we eerst een stukje terug in de tijd, naar het begin van de Grondwet, om zo beetje bij beetje te begrijpen waarom die rechten er zijn en wat ze dus daadwerkelijk betekenen.

De eerste blog zal gaan over hoe de Grondwet is ontstaan en wat er allemaal in staat, vervolgens zal ik elke blog een veel gebruikte grondrecht uitleggen, zodat je nooit meer zomaar zult zeggen "Ja maar dat is toch mijn Grondrecht?!" zonder te weten wat het nu echt inhoudt.

De Grondwet stamt uit de Franse Tijd toen Nederland nog een Bataafse Republiek was en helemaal geen Nederland heette. Nederland viel toen onder het Franse bevel en de Fransen hadden een Grondwet. In 1789 werd deze Grondwet ook ingevoerd in Nederland onder het Franse bewind. Nadat Nederland verlaten werd door de Fransen en zelf een erkende staat werd, werd in 1814 een nieuwe Grondwet opgesteld. Mede omdat Nederland nu een nieuw bewind had onder Koning Willem I en Nederland niets wilde weten van Frankrijk. Deze Grondwet was er niet voor de burger maar voor Willem I zelf, de Grondwet gaf hem namelijk enorm veel macht. Hij had zoveel macht dat hij de regering kon ontslaan als ze iets deden wat hem niet zinde en dat gebeurde dan ook regelmatig, wat natuurlijk leidde tot compleet onwerkbare situaties.

In 1848 kwam er een verzet tegen de nieuwe Koning, Koning Willem II, waardoor uiteindelijk de nieuwe Grondwet werd opgesteld door Thorbecke. Deze Grondwet zorgde ervoor dat de Koning niet langer almachtig was. Er kwamen 2 enorm grote veranderingen, ten eerste werden de ministers verantwoordelijk voor de Koning, waardoor hij het kabinet helemaal niet meer kon ontslaan, en ten tweede kwam er het census kiesrecht, wat niet inhield dat iedereen mocht stemmen, enkel hoog opgeleiden mannen, de burgers, mochten stemmen.
Deze Grondwetswijziging is de laatste enorm drastische verandering geweest. In de loop der jaren is hij nog regelmatig aangepast, zo is er algemeen kiesrecht gekomen, is het aantal kamerleden uitgebreid en de eindiging van de dienstplicht. De laatste aanpassing was in 2000 en toen kwam in de Grondwet te staan dat de krijgsmacht van Nederland ook voor internationale vredesmissies ingezet mag worden.