Het einde is nabij

Maarten (Mannee)
Volgens Balkenende is Wouter Bos een paniekzaaier en eigenlijk ook een leugenaar die zaken heel anders voorspiegelt dan ze in werkelijkheid zijn*. Bos heeft namelijk kritiek op het paradepaardje van het kabinet, het nieuwe zorgstelsel en dat mag natuurlijk niet van Balkie, want het nieuwe zorgstelsel is fantastisch.

Toch heeft Bos gelijk, het nieuwe zorgstelsel is een absoluut gedrocht dat overhaast wordt ingevoerd. Het is nu bijna Oktober en nog steeds kunnen de verzekeringsmaatschappijen niet de exacte premies en voorwaarden geven. Natuurlijk krijg je dan onrust en niet alleen bij burgers maar ook bij bedrijven.

Veel bedrijven willen bijvoorbeeld de huidige ziekenfondsverzekerden een bijdrage in de premie van een aanvullende verzekering geven. Hoe hoog die bijdrage moet zijn, is echter nauwelijks te becijferen omdat de premies onbekend zijn en omdat het kabinet via allerlei omzichtige regelingen ook al compensatie geeft. Zo is een deel van de verlaging van de OZB een compensatie voor hogere zorgkosten. En voor bedrijven is een deel van de eerder ingevoerde verlaging van de winstbelasting weer compensatie voor hogere zorgverzekeringskosten.

Lekker duidelijk allemaal hè, maar daar komen we nog wel uit, we hebben immers nog ruim de tijd tot volgend voorjaar. In dit laatste zit echter het grootste probleem. Het is zeker dat heel veel huidige ziekenfondsverzekerden, via een collectief contract van hun werkgever, overstappen naar een andere verzekeraar. Gezien het huidige (lage) tempo zal dat pas in de loop van 2006 zijn beslag krijgen en dat wordt dus een gigantische puinhoop. Vele duizenden en duizenden nota's zullen nameijk het eerste kwartaal door de zorginstellingen bij de "verkeerde" verzekeraar worden ingediend. Als dat geen bende wordt...

Het einde is dus nabij voor het kabinet Balkenende. Het nieuwe zorgstelsel met als logisch gevolg de val van minister Hoogervorst zal het einde betekenen.

* (altijd gedacht dat iedere politicus dat als standaard functieomschrijving had)