Black Tulip

Maarten (Mannee)
Vorige week toevallig "Andere Tijden" gezien? Dat ging over operatie "Black Tulip", een operatie van de Nederlandse overheid na de tweede wereldoorlog, waarbij alle Duitsers het land werden uitgezet, ook al woonden ze hier al jaren, waren ze getrouwd met Nederlandse vrouwen en hadden ze Nederlandse kinderen.

Tijdens de uitzending bekroop me al het gevoel dat de hele operatie Black Tulip wel erg grote overeenkomsten vertoonde met het huidige vreemdelingenbeleid en aan het einde van de uitzending legde Hans Goedkoop ook fijntjes de link. Met name de enorme willekeur waarmee werd vastgesteld wie het land uitmoest en wie niet was ten hemel schreiend, daarnaast natuurlijk de onzekerheid van de gezinnen over hun toekomst.

Er is dus niet veel veranderd in het overheidsbeleid, nog steeds is de willekeur bij uitzettingen groot en uit het rapport van de Rekenkamer van vorige week blijkt dat de IND buitengewoon traag is. De meest opvallende overeenkomst met operatie Black Tulip is echter dat tegen die operatie met name Nederlanders in actie kwamen, die zo'n Duits gezin goed kenden en het volkomen belachelijk vonden dat zij moesten worden uitgezet. Dat zal dus wel volkomen menselijk zijn, maar het blijft opvallend met wat voor gemak mensen op afstand zeggen: "gooi ze er maar uit".

Gisteren kwam ik Jean Marie uit Congo tegen, die bij ons het dorp in fietste. Ik had hem al een paar jaar niet gezien en informeerde naar zijn verblijfsvergunning. Die had hij nog steeds niet, terwijl hij hier dus al 12 (!!) jaar (legaal) woont. Inmiddels heeft hij ook een dochtertje van 2 en zijn tweede kind komt in Januari. Ook zijn kinderen hebben echter niet automatisch het recht om hier te wonen en moeten door de ambtelijke molen. Het is een absurde wereld, kennelijk menen wij met een soort geboorterecht dit landje te mogen claimen, maar waarom zouden wij dan meer rechten hebben dan de dochter van Jean Marie die hier toch ook gewoon is geboren...?