Massahysterie in Utrecht

Maarten (Mannee)
Alle normen en waarden praatjes van politici en de reclamespotjes van Sire hebben geholpen, de maatschappij is echt aan het veranderen. Waar je een paar jaar geleden nog zeker wist dat wanneer je een tas vergat in de trein je deze definitief kwijt was, daar kan je er nu van op aan dat iedereen van je tas af zal blijven. Eerst zullen er misschien nog een paar mensen schichtig aan je tas voorbij lopen, maar al snel zal een oplettende burger een conducteur roepen om hem te wijzen op je achtergebleven tas. Het gaat echter nog veel verder, deze conducteur zal vinden dat hij uit privacyoverwegingen beter van je tas kan afblijven en zal de politie erbij halen. De rest van het verhaal is bekend. Waarschijnlijk gaat de service zo ver dat reeds dezelfde nacht de AIVD wordt ingeschakeld om je op te sporen, zodat de je tas kan worden terugbezorgd.

Het is misschien zwartgallig geschreven, maar wat er gisteren op het Centraal Station van Utrecht gebeurde is natuurlijk een triest voorbeeld van massahysterie. Nee, we kunnen niet voorzichtig genoeg zijn, maar wanneer we voor iedere achtergebleven tas stations gaan ontruimen dan kunnen we het openbaar vervoer beter opdoeken of nog beter, gewoon helemaal de straat niet meer opgaan.

Natuurlijk zal er vandaag wel worden verklaard dat de hele operatie van gisteravond terecht was en dat er echt zeer verdachte omstandigheden waren, maar dat is dan gewoon goedpraten. De angst regeert en als we dat toestaan dan is de Nederlandse samenleving door terrorisme ontwricht, zonder dat daar ook maar één bom aan te pas is gekomen.