Mamma, mamma, mijn eerste bom!

Xessive
En afgelopen week weer een bomaanslag in Londen. De terroristische organisaties schrapen inmiddels wel over de bodem van de varkensmestcontainer, want de terroristjes blazen zichzelf al niet meer op, maar gooien de slecht gefabriceerde bommen nu alleen nog maar de bus in en zetten het dan, als de mietjes die ze zijn, op een rennen.

Niet dat de zelfmoordenaars mindere mietjes zijn, want wat een ongelooflijk watje moet je wel niet zijn om met een verborgen bom, tussen ongewapende, nietsvermoedende mensen te gaan staan en er dan op zo'n manier een eind aan te maken dat je de consequenties van je daad ook niet meer hoeft te dragen?

Terrorisme. Je hoort niet anders meer. Iedereen heeft er wel een mening over. Van Amerikaanse congresmannen die dreigen met het nuken van Mekka, tot Nederlandse premiers die het gebruiken om de EU Grondwet erdoorheen te drukken en van Londense burgemeesters die graag willen uitleggen waar terroristen hun motivatie vandaan halen tot de angstige mens op straat die met gezond wantrouwen iedereen met een niet Westers uiterlijk en een rugzak in de gaten houdt.

Gelukkig hebben we hier in Nederland nog niet te maken gehad met fundi's met rare acties. Er lopen genoeg fundi's rond met rare ideeën, maar zolang de WW/WAO/bijstandsuitkering nog niet hoog genoeg is om een partijtje C4 te scoren, komt het gevaar voornamelijk uit de hoek van de georganiseerden. Behalve natuurlijk als je een kale politicus bent of een dikke columnist met een uitgesproken mening, want dan is het uitkijken geblazen voor veganisten of bijstandstrekkende fietsers met twee messen, een pistool en een briefje. Die Mohammed B. zou ik trouwens levenslang opsluiten, met iedere dag een dwanggevoerd karbonaadje op het menu, wat voor Volkert waarschijnlijk ook een mooie straf zou zijn, maar dat even terzijde.

De vraag is natuurlijk wel: wat als? Wat als een of andere gestoorde gek, onder het mom van de een of andere treurige overtuiging, maar eigenlijk gewoon ter meerdere eer en glorie van zichzelf, een aanslag pleegt in Nederland? En wat als die gestoorde gek een moslimfundamentalist blijkt? De uitwassen van geweld na de moord op Theo waren ernstig, maar veel ernstiger vond ik de reacties van mensen om mij heen die hun geitenwollensokkenmening ineens overboord flikkerden en met statements kwamen waar Janmaat, ware hij nog in leven, trots op zou zijn geweest. De woede is binnen mijn kennissenkring inmiddels wat gezakt, maar de tolerantie is nog steeds ver te zoeken en eerlijk gezegd verwacht ik deze ook niet binnen afzienbare tijd terug.

Nu weet ik niet hoe het in de rest van ons kikkerlandje is, maar ik heb het vermoeden dat die tolerantie bij iedereen wel tot een dieptepunt gedaald is en de meeste van ons een afwachtende houding aannemen ten opzichte van onze allochtone medemens. Een aanslag door moslimfundamentalisten in Nederland zou daarom wel eens de doodklap kunnen zijn voor het laatste restje vertrouwen. Dan kan het streven naar integratie (opgenomen worden binnen de bevolking met behoud van de eigen cultuur) gestaakt worden, omdat niemand meer genoegen zal nemen met minder dan assimilatie (opgenomen worden in de bevolking waarbij de eigen cultuur niet welkom is). Om nog maar te zwijgen over de extreem rechtse groeperingen die als paddestoelen uit de grond zullen schieten.

Dus laten we maar hopen dat de gemiddelde fundi wat verder denkt dan zijn of haar geloof of overtuiging lang is. Dan kunnen we rustig slapen en onszelf wijsmaken dat extremen als Volkert en Mohammed B. uitzonderingen zijn die het alleen voorzien hebben op prominenten. Stappen we maandag gewoon weer met een gerust hart in de trein, metro, bus of tram. Of kijkt u ook al voorzichtig om u heen, op zoek naar enge mensen met rugzakken?