Wil jij ook staatsgevaarlijk worden?

Stefan (Skinkie)
Het lijkt steeds gekker te worden in Nederland, op iedere hoek van de straat ligt een terrorist en een aantal briljante maatregelen zijn genomen om de veiligheid van ons Nederlanders te garanderen.

Maar het zou natuurlijk dom zijn om je eigen veiligheid niet te eerst te kunnen garanderen. Een organisatie die alles in het werk stelt om zichzelf te beschermen is de Algemene Inlichtingen en Veiligheidsdienst.

Neem bijvoorbeeld de volgende opstelling:

Dit moet terroristen er toe dwingen om niet door de hekken, over een grasveldje met bomen, door een sloot, door een haag en uiteindelijk door de zijmuur van het pand te stormen. Ik kan mij voorstellen dat je, je daaraan gaat ergeren.

Zo ook een plaats genoot, Jan Hees, de beste man zit in een buurtoverleg en is op eigen houtje de hekken aan het verkassen geweest. Puik plan. Nu moet het hele AIVD beveiligingsteam aan zijn komen rennen en is de politie gebeld.

Jan had aan een ding niet gedacht, zijn legitimatie bewijs. Dat is gelijk ook de enige boete die hij heeft gehad.

Ik kwam vandaag uit Zevenaar met de trein en ging weer eens wat foto's maken van lokale 'hotpots' op m'n weg langs huis kwam ik ook het pand van de AIVD tegen. Dat komt vast nog wel een keer in het nieuws, dacht ik toen ik met skates en al op m'n knieen ging, na uitgebreid een mooie hoek gekozen te hebben.

Beetje netjes aan het schieten en een beetje klooien met de camera, gaat het hek open, en komt er een mannetje naar buiten lopen.

Als dat half Nederland moet redden door mij op de foto te zetten, kan Nederland trots zijn, het is hem gelukt. Ik netwerk-terrorist en beschaafde burger begon m'n spulletjes al weer op m'n schouders te hangen om daarna weg te skaten.

Maarja wat is er tegenwoordig nodig om een bekende Nederlander op de foto te zetten?

Ik stel voor dat we een Fok!-foto-meet-wedstrijd voor het AIVD-gebouw houden en dan aan portret fotografie gaan doen. Misschien bakken de bewakers er dan wel wat van.

Even hoopte ik dat er met loeiende sirenes iemand achter me aan kwam rennen en me van m'n skates trok, om me mede te delen dat ik op straat liep en niet op het voetpad. Ik zou me dan moeten legitimeren met alle pasjes die ik bij me had... dat zou nog eens wat worden.