Dogfight

wackmaniac
Wat gebeurt er wanneer een Europese jager het opneemt tegen twee Amerikaanse jagers.

De bekwame piloot bewerkt het instrumentenpaneel van zijn Eurofighter Typhoon, zodat deze exact doet wat er van hem wordt verwacht. Het is immers een test en het vliegtuig moet er helemaal klaar voor zijn als het in productie gaat om het Europese vaste land te beschermen tegen boeven, terroristen en ander gespuis. De bevelhebber had de piloot en zijn copiloot op het hart gedrukt om op hun hoede te zijn, het zou namelijk een speciale oefening worden. Opeens klinkt er gekraak uit zijn radio gevolgd door een metalige stem: “Euro Bird One, Euro Bird One, you have two enemy aircrafts at your tail. I repeat two enemy aircrafts at your tail. Disable them.” Nog voordat de piloot kan zijn zuurstof masker op kan zetten verschijnen er achter hem twee F15 jagers. Het instrumentenpaneel begint acuut alarm te slaan met behulp van rode lampjes en piepjes.

Gelukkig herinnert de ervaren piloot zijn trainingen en vraagt hij het bevel, terwijl hij de nodige voorzorgsmaatregelen neemt om niet uit de lucht te worden gehaald: “Back up available, I repeat, back up available?”. Het antwoord komt te snel om goed doordacht te kunnen zijn: “Negative Euro BIrd One, I repeat negative.”. Mooi is dat denk de piloot bij zichzelf. En vliegtuig dat nog in ontwikkeling is en ik wordt achtervolgd door wat de vliegtuig experts noemen ‘het beste gevechtstoestel ter wereld in dogfightsituaties’. Vlug overlegt de piloot met zijn copiloot en wordt de rolverdeling nogmaals geverifieerd: De copiloot doet de wapens en de piloot zal het vliegen voor zijn rekening nemen.

Met een handige manoeuvre laat de piloot het gloednieuwe vliegtuig klimmen tot een hoogte waarop hij zijn voorgenomen plan tot uitvoer kan brengen. Onderwijl houdt hij het instrumentenpaneel in de gaten om te zien wat zijn twee tegenstanders in dit gevecht doen en van plan zijn. Vol vertrouwen in deze kist ziet hij, met voldoening, dat een van de twee F15’s hem volgt terwijl de ander enigszins blijft om overzicht te houden. Eenmaal op een voldoende hoogte, waarschuwt hij de copiloot en trekt hij met een vloeiende beweging aan de stuurknuppel. Met de elegantie van een ballerina die het Zwanenmeer ten tonele brengt draait het vliegtuig met duizelingwekkende snelheid weg van de achtervolger. Nog voordat zijn achtervolger weet wat hem zojuist is overkomen, komt deze erachter dat hij van de positie van jager plotseling de gejaagde blijkt te zijn. “Target locked” klinkt het vanaf de copiloot. “Fire when ready!” is het antwoord van de piloot. Minder dan twee seconden later klinkt het opgetogen nieuws van zijn copiloot: “Target destroyed”. Een neer, nog een te gaan denkt de piloot bij zichzelf.

De controlerende F15 maakt zich, na het zien van dit schouwspel, uit de voeten en probeert zijn positie achter de Eurofighter weer in te nemen. Dit lukt hem slechts half, omdat de copiloot correct op de situatie anticipeert en de piloot inlicht over de verwachtte beweging van de vijand. De piloot duikt naar beneden in een poging zijn prooi te kunnen grijpen, zoals een arend zijn prooi grijpt: snel en meedogenloos. Zonder te aarzelen construeert de piloot zijn copiloot om te schieten wanneer hij de kans krijgt. Met een gericht terugnemen van het motorvermogen brengt de piloot zijn vliegtuig in een glansrijke positie ten opzichte van zijn opponent. Zonder dat hij daar nogmaals opdracht voor hoeft te geven klinkt er al vanachter hem: “Target destroyed, let’s go back to base”.

Eenmaal terug op de basis worden de twee winnaars toegejuicht door hun strijdmakkers en de opperbevelhebber maakt hen een compliment. Voor de hele basis is dit het bewijs dat de Eurofighter het allerbeste gevechtsvliegtuig is. Gelukkig krijgen wij in Nederland de Joint Strike Fighter…