De maatschappij, dat ben jij. Deel 1

Insomaniac
Melissa

Melissa is 23 en een echte vrouw van de wereld, vindt ze zelf. Met de hakken over de sloot heeft ze haar atheneumdiploma gehaald en daarna is ze eerst een jaar gaan werken, dat staat goed op haar cv. En ze heeft een leuk en leerzaam jaar gehad hoor, in de winkel waar ze werkte in de hoofdstraat van de middelgrote stad waar ze woont. Ze is daar als parttimer begonnen in haar examenjaar en daarna werd ze meteen aangenomen voor een fulltime functie. Al snel mocht ze ook achter de kassa staan, in plaats van alleen maar mensen helpen in de winkel. Na ongeveer een half jaar mocht ze op donderdagavond zelfs de winkel al afsluiten! Ondertussen was ze gaan samenwonen met haar vriend, ze hadden via de woningbouw een heel leuke eengezinswoning gekregen, in een redelijke buurt. Al snel besloten ze samen een puppy te nemen, dat is wel zo gezellig. Melissa liet haar werkrooster wijzigen en al snel werkte ze niet meer op zondag, want dan hadden ze met z’n drieën puppycursus en daarna gingen ze bij haar ouders eten.

Ook al was ze heel gelukkig in de winkel , na een jaartje besloot ze toch verder te gaan met studeren, gelukkig kon ze wel parttime blijven werken. Ze vond een leuke Hogeschool in een nabije middelgrote stad en ze ging een leuke internationaal georiënteerde communicatie studie doen. Ook al kon ze met haar atheneumdiploma naar de universiteit, ze ging liever naar het HBO, want dat was toch meer praktijkgericht en op de uni heb je veel meer huiswerk en daar had ze natuurlijk geen tijd voor. Precies volgens haar planning had ze aan het eind van haar eerste jaar haar propedeuse op zak en had ze veel nieuwe vrienden gemaakt, elke vrijdagmiddag zat ze met de groep in de inpandige soos. Maar helaas kende Melissa ook tegenslag in haar leven, haar contract was niet verlengd bij de winkel, ze was overbodig en te duur geworden. Gelukkig verdiende haar vriend lekker en hoefde ze van hem geen nieuwe baan te zoeken, zodat zij zich kon concentreren op school en lekker thuis kon blijven met de hond. Als haar vriend ’s avonds moe thuis kwam van zijn werk, zorgde zij ervoor dat het eten klaar stond, behalve op donderdag, want dan aten ze altijd met hun vriendenclubje bij hun favoriete restaurant. Daarnaast gingen ze ook elke laatste zondag van de maand naar de sauna en aten ze daar biefstuk.

Kortom, Melissa was gelukkig. Ze deed een goede opleiding en ze was maatschappelijk geïnteresseerd, want elke avond na het eten keken zij en haar vriend Hart van Nederland en als er echt niks op de tv was, keken ze ’s avonds ook wel eens Barend & Van Dorp. Inmiddels was ze aan het einde van het tweede jaar van haar studie en moest ze een stageplek uitzoeken, in het derde jaar moest ze namelijk een half jaar stage lopen in het buitenland. Ze wilde het liefst naar Engeland of Frankrijk, want dan kon ze lekker vaak haar vriend en hond zien én ze sprak die talen. Helaas was een stageplek zoeken niet zo makkelijk en besloot ze dus geen nee te zeggen toen ze een stageplek aangeboden kreeg in Suriname. Met een bezwaard hart vertrok ze met een klasgenootje naar Paramaribo en ze zag ontzettend op tegen het komende half jaar. Ver weg van huis, vreemd eten en negers. Niet dat ze een racist is, maar negers zijn toch vaak domme criminelen. De eerste twee weken was ze doodongelukkig en miste ze haar vriend en hond ontzettend erg. Tot ze Clarence leerde kennen. Clarence was ontzettend aardig en behulpzaam en het was nog een normale jongen ook! Hij had een auto en een baan, een goede opleiding en hij was beleefd. Na een week vol twijfels lag ze opeens in bed met Clarence. Ook al viel ze totaal niet op negers, hij was toch wel erg leuk! Twee weken later kwam haar vriend naar Paramaribo en huilend van geluk vielen ze elkaar in de armen op Zanderij. Op de tweede dag van zijn verblijf vertelde ze hem dat ze twijfels had over hun relatie. Ze hield heus nog wel van hem, maar hun relatie was zo… zo burgerlijk. Ze was nog maar 23 jaar en ze wilde nog zoveel dingen doen en zien. Begripvol als hij was, begreep hij haar wel en ze besloten een break te nemen en na haar terug komst in Nederland rustig aan te doen.

Na vier maanden vol zon, zee, strand, caipirinha’s en hete seks met Clarence, kwam Melissa weer terug in Nederland. Haar ouders, vriend én de hond stonden haar op te wachten op Schiphol. Na een moeilijke week bij haar ouders, besloot ze toch weer terug te gaan naar haar vriend. Met Clarence zou het immers toch niks worden, hij woonde zo ver weg, en tsja.. het is toch een neger dus hij zou vast al een ander vriendinnetje hebben. Al snel zat ze weer elke donderdag in haar favoriete restaurant, elke laatste zondag van de maand in de sauna en zaterdagavond met een goede film op de bank, onderwijl stiekem terugdenkend aan wilde, zweterige nachten in de Jungle.