Gratis Volkskrant

Cochese
Als je tegenwoordig door de stad loopt is de kans erg groot dat iemand je bespringt met een glimlach en de woorden; "Mag ik u iets vragen?"

Vrij geroutineerd zeg ik dan altijd in mijn beste engels: "I'm sorry I don't speak your language", om van het gezeik af te zijn. Want Greenpeace, Warchild, Unicef, WWF en de rest van het zooitje hebben, gezien mijn huidige financiële situatie, echt een slechte aan mij.

Je hebt er echter ook een groepje bijzitten die abonnementen slijten, en als lekkermakertje zwaaien ze met een "gratis" Volkskrantje; "Gratis Volkskrantje meneer?"

Bij nadere inspectie blijkt dan dat je allerlei vragen moet beantwoorden en dat het krantje eigenlijk helemaal niet zo gratis is als er gesuggereerd werd. Ze proberen je ijskoud een abonnement in de maag te splitsen en aangezien ze op comissiebasis werken, gaan ze hierin over lijken.

Eigenlijk is er maar één manier om er onderuit te komen: Doe net alsof je doofstom bent en vraag met zo'n typische zwakbegaafde stem: "G...grg...gratissss?" Gegarandeerd dat deze verkoper zich opeens in een kutsituatie ziet en je die krant geeft om zo snel mogelijk van je af te zijn.

Mij ontbreekt het absoluut aan cojones om dit soort dingen zomaar te doen, het is dan ook meer een oproep; wil degene die dit in de praktijk brengt svp uitvoerig berichten over hoe goed of slecht dit werkt?