Salsa is hot!

Francesca
Salsa is hot, Salsa is in, vooral in de zomermaanden. Je hoort de vrolijke Salsamuziek steeds vaker, op de radio, maar ook als achtergrondmuziek in reclamespotjes op tv.
Voor wie dit fenomeen nog niet kent: de Salsa (letterlijk: saus) is oorspronkelijk een Cubaanse dans en eigenlijk een verzamelnaam voor verschillende soorten dansen en ritmes, zoals Son, Ambo, Guaguancó, Cha-cha-cha, Danzón, etc.
Afrikaanse slaven brachten hun muziek mee naar Cuba, waar deze zich vermengde met Spaanse ritmes. Ook de instrumenten vonden elkaar, zoals de Afrikaanse trom, bongo's en claves en de Spaanse gitaar en trompet.
In de jaren zestig, verspreidde deze muziekvorm zich naar New York. Daar won de dans aan populariteit en verspreidde het zich langzaam over de gehele wereld onder de naam Salsa. Tegenwoordig zijn er diverse dansstijlen en variaties, maar de Cubaanse Salsa is steeds zichzelf gebleven.

De Salsa wordt vaak gezien als een erotische dans, niet helemaal ten onrechte overigens. De Salsadansers hebben het aan zichzelf te danken. Zij dragen bij voorkeur sexy kleding en heel vaak geven Salsero's en Salsera's zich geheel over aan een opwindende dansact.
Het is een waar genot om naar zo'n danspaar te kijken, naar hun lenige, strakke lijven, ritmische bewegingen en ronddraaiende heupen. Je zou zo mee willen doen, ware het niet dat de Salsa geen gemakkelijke dans is, sterker nog, kun je er niets van, raad ik het je ten zeerste af.
Fanatieke Salsadansers zullen zo'n spontane uitlating absoluut niet waarderen. Wilddansers nemen niet alleen met hun onbehouwen danspassen een flink stuk van de dansvloer in beslag, maar trappen tot overmaat van ramp menigeen flink tegen de enkels of kuiten en dat is een doodzonde in de Salsadanswereld.

Om de Salsa te leren, moet je natuurlijk bij een Salsadansschool zijn. Daar leer je de allereerste danspassen op de maten van de Merengue, min of meer de lokdans van elke dansschool. Dankzij de Merengue zul je denken dat de Salsa best te leren is.
Helaas, bijna iedereen kan de Merengue dansen, het is de meest simpele dans ooit en gemakkelijker dan die bestaat er niet in de Salsadanswereld, maar de Salsa zelf is een heel ander verhaal.
De Merengue is bij uitstek geschikt om je gevoel voor ritme te testen. Ontbreekt die totaal, neem dan zelf de beslissing en vergeet de rest dan ook maar.
Wanneer jij en je partner samen op Salsadansles willen, maar je geliefde al niet goed mee kan komen bij de Merengue - zelfs niet na herhaaldelijk oefenen - heb je een ander probleem en wordt het nog veel moeilijker om de knoop door te hakken.
Onthoud het volgende: een huppelende Merenguedanser/es zal uiteindelijk een a-ritmische Salsero/Salsera worden, de paria op de Salsadansvloer en hoewel in het geniep, ook het mikpunt van spot. Je relatie zal onder zware druk komen te staan. Ik waarschuw maar alvast.

Om de Salsa te leren, moeten de basispassen uitentreuren geoefend worden, want die zijn ontzettend belangrijk: de Salsero begint met het linkerbeen voor, de Salsera met het rechterbeen achter. De Salsero leidt, de Salsera volgt, zo simpel is het.
Bepaalde dansfiguren moeten door de Salsera op het rechterbeen worden ingezet, de rest is kinderspel, volgens de dansdocent dan. Concentratie is ook belangrijk, één vergissing verpest de hele dansfiguur en de goede verstandhouding met je partner. Ik heb al veel Salsera's huilend zien weglopen, omdat ze uitgefoeterd werden.
Maar heb je de basispassen eenmaal onder de knie, leer je al snel een paar aardige dansfiguren bij en ben je klaar om deel te kunnen nemen aan je eerste, echte Salsadansfeest.
Stel je er niet al te veel van voor. Je zult er weliswaar de allerbeste Salsadansers de sterren van de hemel zien dansen, maar verder is er niet veel aan. Geen van hen zal jou ten dans vragen en andersom zullen zij jou als beginner ook bot weigeren (dit vertel ik je voor het geval je het lef hebt om één van hen ten dans te vragen)
De ervaren Salsero danst de Salsa alleen met een Salsera van zijn eigen dansniveau.

Voor de beginner breekt het uur U aan wanneer het feest door een begripvolle Salsa-dj wordt opgeluisterd. Die wil nog wel eens een langzame Salsa opzetten. Speciaal voor de beginners, gilt hij dan door de microfoon, om te oefenen.
De gevorderde Salsadansers maken gewillig ruimte op de dansvloer. Voor de beginners is het nu of nooit: dans of dans niet.
Kies je voor de eerste optie mag je het op z'n minst een ontgroening noemen. Want je zult en publique je eerste houterige en onzekere Salsadanspassen op de glanzend gewreven dansvloer zetten. Je zult de priemende blikken van de gevorderde Salsadansers in je rug voelen branden. Je handen, nat en glibberig van het zweet, zullen ernstig beven en je benen ternauwernood gehoorzamen. Je zult niet weten wat erger is, het feit dat je een beginner bent of dat je je eerste échte Salsa danst, van pure zenuwen volledig uit de maat.
Nog veel later zul je niet meer weten op welke salsamuziek je danste of met wie, maar misschien wél dat niemand je uitlachte en je na afloop vele goedkeurende knikjes in ontvangst mocht nemen.

Ik heb mijn Salsadansschoentjes aan de wilgen gehangen. Met mij valt op de dansvloer geen enkele eer te behalen; ik draai voortdurend de verkeerde kant op, verpest alle dansfiguren, ik begin steevast op het verkeerde been, ik ben links en nogal hardleers...