Bleekwater drinken

Lars (RexomniuM)
"Heb je wel eens nagedacht over het drinken van bleekwater," vroeg ik aan haar.
Haar antwoord hierop was negatief. Bleekwater drinken was nog nooit bij haar opgekomen. Wel een touw, een aanstormende trein, een hoge brug, pillen, drankjes... maar nee, nog nooit bleekwater.
Ik wilde dit geopperde nog niet opgeven.
"Hoe zou het voelen, bleekwater," vroeg ik mezelf hardop af.
"Eerst voel je de dikkige vloeistof langzaam door je slokdarm glijden. Misschien brandt het dan al een beetje, maar nog niet heel erg." Volgens mij voel je het in je maag borrelen, branden, bijten. Niet meteen. Nee, eerst zou het koud moeten voelen. Niet koelkast-koud, maar toch kouder dan je eigen lichaamstemperatuur. Je zult het niet horen klotsen; het is daar immers te dik voor."

Ik keek haar indringend aan.
"Ik denk dat pas als je de koude in je maag voelt prikkelen, het besef van de naderende pijn en dood ten volle in je door zullen dringen. Je gaat dood en er is niets wat je er tegen kunt doen. Misschien herinner je je ineens wat er op het etiket staat veel melk drinken, maar het zal weinig uitmaken, je zult het proces alleen maar vertragen.
De pijn zal vreselijk zijn. Niet meteen hoor. Nee, eerst zul kleine steekjes voelen. Alsof een klein dier met scherpe pootjes op de zachtheid van je maagwand loopt. Die pootjes zullen langzamerhand verdwijnen en plaatsmaken voor iets scherpers en iets groter. De kou is inmiddels al lang weg. Heet zal het zijn. Hitte die je niet kunt meten in temperatuurschalen, maar alleen in het gevoel.

Branden. Het zal branden zoals je je nog nooit hebt gebrand. Pijn en wanhoop nemen langzamerhand bezit van je, je ingewanden consumerend.
Zou je in shock raken? Misschien wel, maar het zal lang op zich laten wachten. Je blijft in volle bewustzijn van de van binnenuit aanvallende dood. Wat moet je doen? Wat kun je doen? Dat melk drinken zal niet helpen. Er zijn geen pijnstillers die jouw leed zullen verzachten. De telefoon? 112 bellen? Ik weet het niet, zouden ze op tijd bij je op de stoep staan?

Hoe zouden ze reageren op iemand die ze vertelt dat ze zojuist bleekwater heeft gedronken? Rustig en begrijpend waarschijnlijk. Op het moment dat jij je daad bekend maakt, hebben zij hun theorieën al in hun hoofd. Beëindiging van een relatie. Mislukking op zakelijk vlak. Rottige jeugd. De normale excuses.
Wat zou hun reactie zijn als je ze vertelt dat je eigenlijk geen reden hebt om daad te begaan? Waarschijnlijk zullen ze er voor een toehoorder net zo rustig onder blijven als altijd. Alleen inwendig zal het een chaos bij hen zijn.
Goed, je hebt gebeld. De ambulance is onderweg.
Waarom heb je het gedaan en waarom probeer je het te stoppen? Je moet zaken altijd afmaken. Althans, dat is wat je altijd geleerd hebt. Maar zou degene die dat ooit tegen je heeft gezegd ook het drinken van bleekwater als zelfmoord hebben bedoeld? Volgens mij niet. Ik hoop het in ieder geval niet."

Haar lege stoel staarde mij verwijtend aan. De telefoon lag kapot getrapt in een hoek. Als een zwaailicht stond de gele lege fles op het aanrecht. De pijn kwam sneller dan ik had verwacht...