Roken eigen keus? Niet-roken ook eigen keus!

Erik (flat_erik)
Roken eigen keus? Niet-roken ook eigen keus!.. door de ogen van Dub_V

Hoezo zijn rokers 2e rangsburgers? Misschien nu met die rokerswet wel, maar daarvoor waren het toch echt de NIET-rokers die de 2e rangsburgers waren! Vooral als je als niet-roker ook veel van uitgaan houdt, ben je zeer zeker een tweederangs burger. Of je moet saai thuis blijven of wel gezellig gaan dansen/stappen maar dan tegelijkertijd ook je longen verpesten (en dan heb ik het niet eens over de sigaretten stank die in je haar en kleren gaat zitten!)

Aan de andere kant vind ik dat je rokers niet kan verplichten om te stoppen met roken, het is immers hun keus. Maar het is eveneens niet mijn keus als niet-roker om ook mee te roken en toch doe ik dat verplicht wel, zelfs te vaak. Wat niet eerlijk is! Daarom pleit ik voor aparte rokers ruimtes in uitgaansgelegenheden en restaurants. Dat de roker's coupé's in de treinen zijn afgeschaft, vind ik bijvoorbeeld overdreven en onnodig geweest. Het was juist goed dat er apart roker's en niet-rokers coupé's waren. Ik had er als niet-roker geen last van, aangezien ik toch nooit in de roker's sectie ging zitten. Op het perron is het een open lucht, juist daar heb ik er ook geen last van. Als ik naast iemand stond die rookte, liep ik gewoon weg.

Juist in restaurants moeten ze het afschaffen, want daar kom je om te eten, niet om te roken. Tijdens het eten is het juist heeeeel irritant. Laat dan tenminste mensen alleen bij de bar roken ofzo, maar het beste zou zijn aparte rokers en niet-rokers gedeeltes in restaurants en in discotheken een aparte roker's lounge. De enige plaatsen waar je het niet kunt verbieden zijn de (niet eet)café's en coffeshops. En in die verzorgingstehuizen, sportkantines en andere plekken: overal aparte rokers en niet-rokers gedeeltes maken. Zodat de rokers rustig van hun sigaret kunnen genieten en de niet-rokers niet tegen hun zin in de rook van anderen moeten inademen. Want wie hun longen wilt verpesten moet dat lekker zelf weten, maar wie zijn longen niet wil verpesten heeft daar ook recht op. Ook al hou je van uitgaan, want niet alle niet-rokers zijn saaie huismussen maar blijven nu wel vaker thuis vanwege de rook.
Op deze manier verliest de horeca ook klanten, maar daar denkt men niet aan want de roker schijnen ze belangrijker te vinden dan de niet-roker.