Toekomst, Computers, Vuurwerk en SMS

Stefan (Skinkie)
In eerste instantie was mijn plan om deze verhaaltjes apart te submitten, maar ik barst bijna in tranen uit over het laatste onderwerp dus die gaat ook mee in deze editie Wat Wij Nu Echt Heel Snel Kwijt Willen.

Als familiair type ga ik natuurlijk heel graag mee naar een verjaardag van een oom of tante die zijn of haar verjaardag overdag viert. Zo ook afgelopen weekend, nadat ik mijn chronische slaap verschuiving patroon had overwonnen, via een vierwieler heen verplaatste. Uiteraard kon ik weer plaatsnemen op de achterbank, mijn zusje was me voor geweest.
Eenmaal aangekomen bij mijn oom en tante en natuurlijk, zoals bijna bij iedereen waar ik op bezoek ga, moest ik weer even naar de computer kijken. Het begint me echt zwaar te irriteren, een aantal domme thuisgebruikers die maar al te graag Microsoft Windows 98 gebruiken. Alsmaar zeuren over de problemen die ze wel niet hebben, dat niets werkt, U kent ons, daar zal het zo bekende "Neefje" wel verstand van hebben.

Jullie mogen best van mij weten dat ik deze WWKW stukjes onder Word 2000 schrijf eigenlijk om de reden dat een aantal lezers van deze stukjes een zeer slecht ontwikkelde linguïstische knobbel hebben, wat alleen wil zeggen dat ze teksten niet begrijpend lezen, maar op punten, komma's, schrijffouten, grammaticale fouten, stijlfouten en overige verkeerde Nederlandse taalconstructies meer oog hebben dan de inhoud van de tekst. Word 2000 heeft een oplossing voor de meest gemaakte fouten in een spelfout- en grammaticacontrole, die ik op mijn thuis platform Linux nog niet echt heb gevonden. Desalniettemin draait deze versie van Windows 98 in een venstertje onder Linux.

Voor mij geen Windows meer na virussen, spontaan crashende firewalls en dataverlies had ik het wel gezien. Helaas word ik nog steeds gestalkt door familieleden die denken dat een Hogere Informatica student dat soort dingen wel even komt repareren. Beleeft als ik ben help ik ze dan even, op dat moment blijkt het dus eigenlijk hoe afhankelijk ze van mij of een andere zogenaamde Whizzkid zijn. Ik had die computer wel een beetje gezien en mocht op de kamer van mijn neefje kijken. Naast een Playstation II stond er ook een verhuisdoos open, helemaal vol met vuurwerk. Na een grove inschatting gemaakt te hebben, genoeg om Enschede in huiselijke kring over te doen. Wat bezielt die ouders?

Deze week stond ook in het teken van een installatie van een computer. Niet de mijne, maar die van mijn andere neefje. Ik kan beter neef zeggen, hij is groter dan ik, alleen een paar jaartjes jonger. Het ging niet echt voorspoedig, dat geval, kreng, dinges, was overleden in Windows 98 nadat hij een nieuwe 19" Philips monitor had aangesloten en wilde alleen in veilige modus opstarten. Videokaart drivers, daar dacht ik het eerste aan, daarom een verhuisoperatie naar mijn huis nVidia drivers downloaden, installeren en draaien. Die eerste twee lukten wel, de laatste helaas niet. Ik had mijn neef zover om ook maar is "dat" Linux te proberen. Eerst alles van die jongen gebackuped, en toen moest hij maar zelf wat gaan doen. Om een nachtmerrie samen te vatten, na vijf keer opnieuw beginnen verspreid over een week hebben een seriële muis en een SiS videokaartje de dag gered, en zit mijn neef zich nu met mijn hulp een beetje te verdiepen en dat Linux From Scratch systeem, over hem maak ik mij geen zorgen, voor zijn ouders zal ik waarschijnlijk de menuutjes een andere naam moeten geven met de "Windows" varianten er achter.

Gisteravond druk aan het installeren was begon ik me al een beetje te ergeren, het kan aan mijn nachtleven liggen, misschien wel, misschien niet. Maar ik heb nu al zo'n chronische hekel aan SMS reclames dat ik de laatste tijd geen films meer kijk op TV.
SMS NU naar 2200... om onze vrienden van voormalig CMG, de as van het kwaad, even bij de naam te noemen. Nadat de sekslijnen SMS ontdekt hadden, zijn er nu ook bedrijfjes die met moppen etc. komen. Wat ben ik blij dat ik twee jaar geleden niet in ben gegaan op het aanbod om een programma te maken die SMS'jes kon verwerkten. Ik moet eerlijk zeggen dat, dat programma al klaar was toen ik mij terugtrok, ik besefte een ethisch punt waar ik niet aan mee kon doen.

Wat staat ons eigenlijk te wachten in het volgende jaar?
Reken er maar op dat er zeker nog wat virussen uit komen ook zal je Windows XP computer binnen een halfjaar weer gehacked wordt en je eventuele Linux machine weer een nieuwe OpenSSH nodig zal hebben. Je nieuwe Imode/Live telefoon met Java support zal naast de leuke spelletjes wat andere leuke Java2ME dingetjes gaan doen en MMS zal ook, volgens een onderzoek van Nokia, gebruikt gaan worden voor spam doeleinden.
Bereid je er maar geestelijk op voor.
Ook volgend jaar zal er weer een politieke moord gepleegd worden, wie het wordt moet nog besloten worden, maar zoals ik van boven begrepen heb zijn er genoeg kandidaten.

Sohee Skinkie doe is positief!
Omdat je zo aandringt... UPC gaat failliet, met een beetje geluk zijn we ook van Ben en Dutchtone af en met een beetje hulp van boven blijven de Nma-boetes staan. Gelukkig vinden veel mensen de aankomende verkiezingen de weg naar de stemcomputer en zal het intellectuele pijl in de Tweede Kamer stijgen en het aantal metalen voorwerpen aldaar dalen. Verder wordt de studierichting Hogere Informatica afgeschaft en krijgen we daarvoor Informatica en Technische Informatica voor terug.
Oké voor de liefhebbers, de wereld zal ook in 2003 niet vergaan, en Fok! zal ook dit jaar nog blijven bestaan.


Een fijn 2003 toegewenst, pas een beetje op je vingers en denk even wat extra na dit nieuwe jaar.


Skinkie