TARA en Scarluna: toetsenist met twee planken

TARAraboemdijee
Het is alweer een maandje geleden dat ik begonnen ben met het verslaggeven van belevenissen als toetsenist zonder keyboard bij Scarluna, een plaatselijk metal-bandje. Nou inmiddels heb ik een keyboard én een synthesizer Eind november hoorde ik van mijn voormalig mede-modje ElizabethR dat ze een oud dingetje ergens hadden liggen en ik deze wel kon lenen. Ik ben dus helemaal naar Tilburg afgereisd om dat keyboard op te halen (een Yamaha PS-55 voor de kenners). Die reis is een WWKW stukje op zich waard, met alle vertragingen en problemen die zich voordeden, maar dat terzijde. Dankzij ElizabethR () kon ik dus eindelijk gaan spelen en oefenen. Overigens bleek na een kleine inspectie van Vork vorige week dat dit ding uit 1974 komt en dus echt antiek is. 16 verschillende geluiden en 16 ritmes. drie toetsen die het niet of nauwelijks doen. Ach, ik kon tenminste op iets spelen.

Inmiddels vordert het al met nummers, vijf nummers hebben nu min of meer vorm gekregen en titels. Een zesde wordt aan gewerkt. Lake of Blood, Watered Down Comprehension, Disgraced, Scalpel & Skin en No Child has a Sinners Heart zijn de titels die we de nummers hebben gegeven. Er zijn een paar opties voor covers gedaan, Inimical Chimera van After Forever, of van Nightwish Stargazers, Passion and the opera of Gethsemane. En afgelopen zaterdag kwam ik op het prachtidee, ook vanwege onze bandnaam (die trouwens echt nergens op slaat) om Hijo de la Luna te coveren (maar dan wel in onze eigen stijl ). Ondertussen kan ik Lake of Blood en Watered Down Compehension zo'n beetje helemaal meespelen en Disgraced grotendeels (we moeten alleen het einde nog even doornemen). van Scalpel & Skin (die we gewoon S&S noemen) moet ik de bladmuziek/noten nog ontvangen. Edwin (de gitarist) zou die zo snel mogelijk mailen. En het laatste nummer (No Child) moeten we ook nog even doornemen. De intro van het nieuwe nummer (6) gaat redelijk. En ook de country kreatie van Edwin, Peter (drummer) en Harm-Jan (bassist/zanger) kan ik nu lekker meespelen. Die moeten we echt een keertje opnemen, hij klinkt namelijk geweldig. Dat nummer is ontstaan uit een lolletje, maar is een fenomeen op zich, misschien een leuke bonustrack voor op een toekomstige cd.

Na het vertrek van Erik en de komst van mij is de band ook stabiel geworden. Ondanks het feit dat Margo (zangeres) en Edwin uit elkaar zijn (die hadden een relatie), blijft de sfeer goed en doen we alles in goede samenwerking. Harm-Jan schrijft ook nu nog voornamelijk de teksten. Ik kan dat totaal niet, hoewel ik wel een idee voor een songtext heb aangedragen en die gedeeltelijk is verwerkt in Scalpel & Skin. Edwin komt nog altijd vaak met ideeen, rifjes en melodietjes aan voor de nieuwe nummers, maar als ik eenmaal goed ingespeelt ben hoop ik ook daar mijn bijdrage aan te leveren.

Ik zei dat ik inmiddels ook een synthesizer had. Afgelopen vrijdag gekocht. Een Roland XP-10, voor 200 euro (2e hands). Er moet nodig een tas bij (en een pedaal, en snoeren, en een stander), want verslepen naar de oefenruimte is zo niet te doen (en ben daarvoor veels te zuinig op deze synth). Ik ben er echt superblij mee, het is even wennen en uitvogelen, hij heeft namelijk zo enorm veel functies. 256 geluiden, waaronder hele humoristische (ik heb afgelopen zondag een nummer met van die steel drums gespeeld, je weet wel, typisch caraiben, tegen reggae aan. En de banjo is geweldig te gebruiken voor dat country nummer. Die oude zou ik oorspronkelijk lenen totdat ik een eigen had, maar ik mocht hem houden van ElizabethR ("als we weer op een keyboard spelen dan kopen we toch wel een nieuwe in plaats van die aftandse ding"). Echt geweldig, Aangezien ik op een electronisch orgel heb leren spelen, kan ik op twee klavieren spelen, en daar komt dat oude ding misschien nog wel van pas. Daarbij heeft die ritmes, waarmee Peter en ik afgelopen zondag erg leuke melodietjes hebben weten te produceren, zoals bijvoorbeeld een soort van nintendo deuntje en een soort kermis/circus/clown muziekje. Dat gaan we ook eens opnemen. En Harm-jan stelde voor, dat als die oude echt niet meer van pas komt, we hem bij een optreden kunnen gebruiken en dat ik hem op het eind kapot sla. Ook een idee.

Verder zijn de eerste stappen gezet voor een website voor Scarluna (www.scarluna.tk). Er is voor jullie nog niet echt wat op te vinden, maar op de closed section gooien we opnames, lyrics, tabs, noten en dergelijke naar elkaar over. En we hebben een klein discussie-forumpje voor ons vijfen. Er wordt druk gewerkt aan de website door Peter en mij. Een phpbb forum is bijvoorbeeld in de maak, evenals een info site over de band, waar dan veel meer over ons te vinden is. Het wordt daardoor wel hoogtijd voor wat foto's (waarvoor ik mijn moeder gevraagd heb die behoorlijk bedreven is in de fotografie). Wat betreft de opnames (daar werd om gevraagd), we haden wat oude die het beluisteren niet waard zijn (en waarop ik geeneens meespeel), die staan dan ook niet meer online. Maar vorige week zijn er nieuwe opnames gemaakt, die nog wel even online moeten worden gezet. Maar bij het schrijven van het volgende stukje zal ik zeker eentje toevoegen.

Ondertussen gaat het spelen me stukken beter af, ik heb het helemaal weer onder de knie en ik kijk aldoor weer uit naar de volgende oefenmomenten (iedere zondag en soms op dinsdag). Overigens, voor de fans uit de buurt. We oefenen zondags van 15:00 tot 18:00 in de kelder van Het Podium in Hoogeveen. Bezoek is dan om de week welkom. Aankomende zondag niet, dan staan we geen bezoek toe, maar 5 januari ben je weer welkom.

Tenslotte de volgende link:
http://www.xs4all.nl/~antisoma/Scarluna/Kerst.htm