'Grotere kans op droge lente in 2023'

Weerfenomeen La Niña is sinds het einde van de zomer van 2020 actief en zal waarschijnlijk tot en met de winter aanhouden. Hierdoor is de kans op een droge lente in 2023 in Nederland groter dan normaal. Rond de evenaar neemt de kans op natuurrampen toe.

La Niña is een versterking van het gebruikelijke weer. De passaatwinden rond de evenaar waaien krachtiger dan gebruikelijk. Gebieden rond de evenaar die normaal nat zijn worden hierdoor nog natter en droge gebieden worden nog droger.

Invloed van La Niña op het Nederlandse weer
La Niña beïnvloedt vooral het weer in de landen rondom de evenaar, maar ook elders op de wereld raken normale patronen verstoord. De effecten van La Niña op het weer in Nederland zijn beperkt, maar er is wel degelijk een verband met het weer in de lente. Gemiddeld over de laatste 150 jaar is het in het voorjaar na een La Niña droger. De kans op een nat voorjaar neemt na een La Niña volgens het KNMI af van 33 naar 20 procent.

De natuurlijke grilligheid van ons zeeklimaat speelt echter een grotere rol en de laatste tien jaar is de lente gemiddeld sowieso droger geworden. Die droge lentes vonden soms ook plaats in jaren zonder een voorafgaande La Niña. Zo was het in 2020 recordzonnig en uitzonderlijk droog, met zelfs een recordgroot neerslagtekort. In 2021 verliep de lente, ondanks een voorafgaande La Niña nat en koud. Wel was het vrij zonnig.

Na de La Nina van 2021-2022 (die nog steeds gaande is) volgde de op één na zonnigste lente ooit gemeten en ook was het dit voorjaar droog en iets te zacht.

Kans op relatief droge lente dit jaar groter dan normaal
De kans op een normale tot droge lente is groot, maar dit biedt geen garanties. In het verleden verliepen lentes na een La Niña soms toch nat en koud. Wat betreft is het afwachten hoe de lente van 2023 exact zal verlopen, maar op basis van de statistiek mogen zon-liefhebbers hopen op een zonnige en droge lente.

Gemiddeld, over de periode 1991-2020, valt in de lente 154 mm. Deze neerslag kan tot stand komen door langdurige lichte regen of door kortdurende heftige regen- en onweersbuien. Een drogere lente zal overigens in beide gevallen meer droge momenten betekenen, maar het lentegevoel is wel totaal anders.