Protestsong over Iraans regime ruim 40 miljoen keer bekeken, zanger gearresteerd

Op Instagram is miljoenen keren op zijn liedje geklikt: de Iraanse zanger Shervin Hajipour heeft muziek gezet onder diverse tweets waarin Iraniërs hun kritiek op de Islamitische Republiek uiten. Shervin Hajipour is inmiddels gearresteerd en zijn post op Instagram is verwijderd. 

Het nummer "Baray-e azadi" (For Freedom) is echter nog steeds gemakkelijk online te vinden - bijvoorbeeld op Twitter of Telegram. Shervin Hajipour is eigenlijk niet zo bekend - hij was te zien in een talentenjacht op de staatstelevisie.

De rode draad in het nummer is de Perzische uitdrukking "Baray-e ...", wat "Omdat ..." betekent. 

De tweets zijn onder meer: "Vanwege de corrupte economie", "Vanwege het verlangen naar een normaal leven", "Vanwege alle getalenteerde mensen die zijn opgesloten" en "Vanwege de angst om op straat te zoenen" - en last but not least: "Voor de studenten en hun toekomst" en "Voor vrouwen, leven, vrijheid" - dat laatste is de meest populaire slogan van de huidige protesten in Iran.

De arrestatie van Shervin Hajipour is gemeld door meerdere bronnen, waaronder de BBC en Radio Free Europe . Het lied van de jongeman zou binnen 48 uur voordat het daar werd verwijderd zo'n 40 miljoen keer op Instagram zijn bekeken. Na zijn arrestatie werd het nummer nog steeds in Iran gespeeld.