Florida: Pasco County in quarantaine wegens Afrikaanse landslak

Pasco County in Florida is in quarantaine wegens de ontdekking van een snelgroeiende populatie van invasieve Afrikaanse landslakken.

Het Florida Department of Agriculture and Consumer Services (FDACS) bevestigde dat er op 23 juni grote Afrikaanse landslakken zijn aangetroffen in het gebied New Port Richey in Pasco County, aldus de website van FDACS.

De slakken vormen een gezondheidsrisico voor de mens omdat ze een parasiet bij zich dragen die rattenlongworm heet en hersenvliesontsteking kan veroorzaken, vertelde Christina Chitty, een voorlichtingsdirecteur bij FDACS, aan CNN. De invasieve slakkensoort kan tot 2.500 eieren per jaar produceren, dus de populatie is moeilijk onder controle te houden.

Volgens Chitty is de populatie in Pasco County vermoedelijk afkomstig uit de handel in verboden huisdieren. Grote Afrikaanse landslakken zijn in de Verenigde Staten verboden als huisdier. Maar sommige eigenaren van exotische huisdieren houden de invasieve slakkensoort nog steeds. Als de eigenaren ze in het wild weggooien of de slakken per ongeluk 'ontsnappen', kunnen de slakken goed overleven ze zich voeden zich met meer dan 500 verschillende plantensoorten en zelfs met de verf en het stucwerk van huizen als bron van calcium.

Chitty zei dat het departement momenteel onderzoek doet naar de populatie en vaststelt hoeveel slakken er in Pasco County voorkomen. De slakken komen oorspronkelijk uit Oost-Afrika en kunnen circa 20 cm lang worden. De quarantaine werd 25 juni van kracht en verbiedt dat bewoners de slak of aanverwante zaken, zoals planten en aarde, in of uit het aangewezen quarantainegebied verplaatsen.

Inwoners die denken een reuzenslak te hebben gezien, wordt geadviseerd de FDACS-hotline te bellen en de slak niet zonder handschoenen aan te raken in verband met het risico op meningitis.

Volgens Chitty is de FDACS van plan drie jaar te besteden aan het uitroeien van de populatie in Pasco County, waarbij het bestrijdingsmiddel metaldehyde wordt gebruikt om de grond te behandelen. "Het doel is de slakken uit te roeien", zei Chitty. "Het is een langdurig en uitgebreid proces."

Dit is niet de eerste keer dat Florida te maken heeft met een invasie van reuzenslakken. In 2011 werd een populatie van het ongedierte ontdekt in Miami-Dade County. Pas in 2021 was de populatie volledig uitgeroeid. Terwijl de slakken in Miami-Dade County zelf grijs gekleurd waren hadden, zijn de slakken in Pasco County wittig, aldus Chitty.