Voedselbank Almere kan de drukte bijna niet meer aan

Het is ongekend druk bij de voedselbank in Almere Haven. De laatste paar weken staan er 's morgens zelfs wachtrijen op locatie De Steiger. "We werken ons een slag in de rondte", aldus een vrijwilliger van de voedselbank.

Door de drukte zijn er diverse vaste bezoekers van de voedselbank die zich zorgen maken over de toekomst. Ze zien een sterke toename van Oekraïense vluchtelingen in de winkel en zijn bang dat er niet genoeg boodschappen te verdelen zijn voor iedereen.

"Ik stond vanochtend om 8:45 uur voor de voedselbank en er waren al zeker veertig man voor mij in de rij. Kijk, ik begrijp helemaal dat het voor de Oekraïense medeburgers vreselijk is wat ze allemaal meemaken maar deze situatie begint echt nare vormen aan te nemen. Ik ben onverrichter zaken weer naar huis vertrokken", schrijft een bezoeker op Facebook. Het bericht ontving tientallen reacties van mensen die het met de schrijver eens zijn.

"Ja, het is echt heel erg druk, de voedselbank is echt heel hard nodig", bevestigt bestuurslid van de Voedselbank Almere, Jan Kees den Bakker. "Het komt omdat er sowieso een toename is van mensen die de voedselbank nodig heeft en daarnaast de toename van Oekraïense vluchtelingen die nog geen leefgeld hebben."

"Er is geen schaarste aan producten"
Volgens de Voedselbank is er geen schaarste aan producten door de toename van Oekraïense vluchtelingen. Wel merkt de voedselbank dat grote supermarkten minder producten schenken door de grotere vraag vanuit verschillende hulporganisaties en omdat de supermarkten inzetten op minder voedselverspilling.

"Er is genoeg te verdelen. We kopen desnoods extra in maar we moeten er wel heel hard aan trekken. Het komt nog niet voor dat mensen misgrijppen." Ook benadrukt Den Bakker dat iedereen  een gelijke behandeling krijgt bij de voedselbank. "We helpen iedereen die in nood zit."

Door de grote drukte is Voedselbank Almere naarstig op zoek naar vrijwilligers.