Ramadan Mubarak!

Gisteren is de ramadan in ons land begonnen en dat is voor veel moslims een periode van bezinning en verbroedering. De Ramadan duurt zo'n 30 dagen en zal rond 30 april eindigen. 

Nederland telt 900.000 moslims, volgens Maurits Berger, hoogleraar islam aan de Universiteit Leiden: "Voor deze groep is de ramadan erg belangrijk. Veruit de meerderheid doet mee aan de ramadan."

De Ramadan is voor moslims een periode van bezinning, zuivering en vasten. Tussen zonsopgang en zonsondergang mogen moslims dan ook niets eten en drinken. Moslims mogen tussen deze uren ook niet roken of seks hebben. Liefdadigheid, vrijgevigheid en saamhorigheid zijn extra belangrijk tijdens de ramadan. Op bezoek gaan bij familie tijdens de ramadan is een voorbeeld van saamhorigheid. Dat gebeurt vaak na zonsondergang. Moslims komen dan met familie samen om het vasten te verbreken met een maaltijd: de iftar.

Volgens de islam leert vasten de mens aan zichzelf te bedwingen en kan het eigenschappen aanleren als discipline, uithoudingsvermogen en vooral zelfbeheersing, en leert het de mens aan de baas te zijn over begeerten en lusten. Verder zou vasten het inlevingsvermogen in de armen versterken en het respect in de medemens en God vergroten. Elke dag dat men vast, wordt als een overwinning gezien.

Na de maand ramadan volgt het Suikerfeest (`id-oel-fitr), dat meestal gevierd wordt met familie en vrienden.