Filmproject 'Ik was erbij': loodzwaar werk op de Scheveningse Visafslag

Filmbeelden van vroeger brengen het verleden dichterbij. Met persoonlijke verhalen komen beelden nog meer tot leven. Daarom is het Haags Gemeentearchief het filmproject "Ik was erbij: verhalen uit de stad" begonnen. Het project betreft de eigen film- en video collectie van het Haags Gemeentearchief. Een serie korte films waarin opvallend historisch Haags filmmateriaal tot leven wordt gebracht. De serie bestaat uit korte filmpjes waarin ooggetuigen hun persoonlijke verhaal vertellen. Hiermee geven ze de historische filmbeelden kleur.

We gaan terug naar de jaren ’50 en ’60. Klaas Pronk is veertien als hij aan de slag gaat op een Urker vissersboot. Eenmaal getrouwd kan hij in 1960 als zelfstandige aan het werk in de Scheveningse visafslag. Zo kan hij vaker thuis zijn én meer geld verdienen. Het is keihard werken, maar Klaas zou het zo over doen.

Klaas verhaal gaat over een tijd dat de zakken met ijs nog met paard en wagen werden aangeleverd. Over lossen, sorteren en tonnen rollen, gaten in de netten boeten en een tien op de richel.