Het nutteloze feitje van de dag: Schandalig dat vrouwen wedstrijdschaatsen

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Vandaag gaan de Olympische Winterspelen in Beijing van start en morgen staan de eerste schaatswedstrijden voor de dames op het programma. Maar wist je dat er twee eeuwen geleden een hoop ophef was over een schaatswedstrijd voor vrouwen? Op 1 en 2 februari 1805 was op de gracht van Leeuwarden de allereerste schaatswedstrijd voor vrouwen en niet alle reacties daarop waren even positief.

Schandalig, ongehoord en onbegrijpelijk, zo viel er in de kranten te lezen. Toch kwam het publiek massaal af op de wedstrijd waarvoor 130 schaatssters uit heel Friesland zich meldden.

De 20-jarige Trijntje Pieters Westra uit Poppingawier was de winnares van de wedstrijden over de baan van 38 koningsroeden, ongeveer 140 meter. Als eerste prijs kreeg ze een gouden oorijzer ter waarde van 105 gulden. De tweede prijs, een streng zwarte kralen ter waarde van 31 gulden, was voor de 16-jarige Janke Wijbes uit Damwoude.

Hardrijderij in 1805 in Leeuwarden (WikiCommons/Atlas van Stolk Rotterdam/J.E. Marcus kort na 1805)
Hardrijderij in 1805 in Leeuwarden (WikiCommons/Atlas van Stolk Rotterdam/J.E. Marcus kort na 1805)