Het nutteloze feitje van de dag: Bootje varen in de Efteling

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

In de Efteling zijn veel attracties waar je in kan, maar wist je daar er ook een attractie was waar je met boten kon varen zonder er zelf in te zitten? In 1980 werd namelijk 'bootjes met afstandsbediening' geopend, je kon daar op de Vonderplas spelen met radiografisch bestuurbare bootjes. De modelbootjes konden over de grote plas varen tussen een decor van kastelen, huisjes en eilanden. Omdat niet iedereen de bootjes braaf rond liet varen maar ze lieten botsen had de technische dienst van de Efteling het druk met het repareren van boten.

In 1982 verhuisde de attractie naar een vijver in Oosterpark (het huidige Ruigrijk). De bootjes werden vervangen door kleinere meer botsbestendige exemplaren die bestuurd konden worden vanaf de wal met een stuurwiel van een boot. Met een schip varen kostte daar destijds een gulden. In 2005 werd de attractie, die nooit echt heel populair was, gesloten en in 2009 verdween de vijver.

De bootjes in 1980 (Foto: Efteling Facebook/Eftepedia)
De bootjes in 1980 (Foto: Efteling Facebook/Eftepedia)

De Radiografisch bestuurbare bootjes na de verhuizing (Foto: Eftepedia)
De Radiografisch bestuurbare bootjes na de verhuizing (Foto: Eftepedia)