Het nutteloze feitje van de dag: Het andere monument op de Dam

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Het monument op de Dam kennen we allemaal wel, maar wist je dat er vroeger een heel ander monument op de Dam stond? Na de min of meer succesvolle tiendaagse veldtocht tegen de Belgen die voor zelfstandigheid streden in 1831 en de daarop alsnog volgende onafhankelijkheid van België vonden de veteranen dat de dappere strijd een monument verdiende. Twintig jaar na de veldtocht verrees op de Dam een monument dat de geschiedenis in zou gaan onder de bijnaam 'Naatje'.

Het monument beeldde een vrouwenfiguur uit dat symbool stond voor de eendracht van het Nederlandse volk. Maar het eerste monument op de Dam beeldde vooral treurigheid uit. Het door een Belg ontworpen en uit Belgisch zandsteen opgetrokken beeld bleek slecht bestand tegen het Nederlandse weer en verloor ledematen en andere uitstekende onderdelen zoals de neus. Ook werkte de fontein onder het beeld zelden. Het geheel kreeg al snel een armetierige uitstraling waar later de uitdrukking 'dat is Naatje' van afstamt. In 1914 werd het monument definitief opgeruimd.

'Naatje' in betere tijden (WikiCommons/Brouwer & De Veer/Beeldbank Amsterdam)
'Naatje' in betere tijden (WikiCommons/Brouwer & De Veer/Beeldbank Amsterdam)

'Naatje' in betere tijden (WikiCommons/the Library of Congress)
'Naatje' in betere tijden (WikiCommons/the Library of Congress)