Deepfake kerstlied gaat viral: 'Goed gedaan, maar ook waarschuwing'

Mark Rutte, Jaap van Dissel, Diederik Gommers en Hugo de Jonge die in kostuum een prachtig kerstnummer ten gehore brengen. Mét een dansje en een hoge uithaal. De deepfakevideo waarin het te zien is, gaat op dit moment viraal op sociale media. Meer hierover bij RTL Nieuws.

De video wordt zeer goed bekeken op de diverse social media platforms. Het is gemaakt door de twee broers Grooten, die er zeker zo'n twee weken mee bezig zijn geweest. "We wilden mensen vooral in deze moeilijke tijd een fijne kerst wensen, een lach op hun gezicht bezorgen. Het is tof dat dat nu is gelukt, dat is het werk aan de video meer dan waard." 

 Bij deepfake-imitaties wordt door digitale techniek het hoofd van de ene persoon op het lichaam van een andere persoon gemonteerd. De techniek is inmiddels zo geavanceerd dat de montage door een leek niet te onderscheiden is van echt. In dit geval is het humoristisch, maar het kan ook heel gevaarlijk zijn zegt hoogleraar Computerbeveiliging Bart Jacobs. Hij doelt hierbij op het feit dat deze video ook laat zien hoe makkelijk beeld te manipuleren is.