Het nutteloze feitje van de dag: Bijzondere president

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Amerikaanse presidenten mogen tegenwoordig nog maar twee termijnen dienen als leider van hun land en de ene lukt dat wel zoals bijvoorbeeld Ronald Reagan en Bill Clinton en anderen komen niet verder dan één termijn zoals bijvoorbeeld George Bush sr. of Jimmy Carter. Ook voor Donald Trump bleef het vooralsnog bij één termijn, maar hij zou mogelijk bij de volgende verkiezingen weer een poging kunnen wagen om verkozen te worden. Lukt dat, dan presteert hij iets dat niet uniek is. Want wist je dat er al eerder een politicus was die twee termijnen lang president van de Verenigde Staten was, maar waarbij de termijnen niet aaneengesloten waren?

De Democraat Cleveland was namelijk de 22e en 24e president van de Verenigde Staten. Hij was dat van 1885 tot 1889 en van 1893 tot 1897, tussendoor vervulde Benjamin Harrison het ambt nadat hij de verkiezingen in 1888 won van Cleveland. In 1892 waren de rollen omgekeerd en wist Cleveland wel van Harrison te winnen.

Daarmee is Cleveland dus de enige Amerikaanse president die in twee niet aaneengesloten termijnen president is geweest.

Grover Cleveland (WikiCommons/U.S. National Archives and Records Administration)
Grover Cleveland (WikiCommons/U.S. National Archives and Records Administration)