Het nutteloze feitje van de dag: Racen in het Olympisch Stadion? Verboden!

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

We kennen het Olympisch Stadion in Amsterdam van onder andere atletiek en in het verleden wedstrijden van Ajax, maar wist je dat er vroeger ook met auto's geracet is? In de jaren '30, toen Nederland nog geen permanente circuits kende, werd er op de wielerbaan van de stadion geracet. In 1932 vond er benefietrace plaats voor de motorcoureur Hans Herkuleyns, die beide benen brak bij een wedstrijd op diezelfde baan, zo lezen we op Sportgeschiedenis.nl.

Burgemeester De Vlugt van Amsterdam was duidelijk niet gecharmeerd van de racesport in het Olympisch Stadion en verbood dat er nog meer autosportwedstrijden plaats zouden vinden in het Amsterdamse stadion. Herkuleyns kreeg schijnbaar later nog een ontheffing om op de wielerbaan te trainen na overstap van de motor naar de raceauto, zo is te zien in een uitzending van het Polygoon Journaal in 1934. Dat het hard kon gaan op de baan bleek wel toen de autocoureur zijn rondjes maakte met een gemiddelde snelheid van 110 kilometer per uur. Naar wij begrijpen geldt het verbod nog altijd........

Wil je meer weten over dit stukje sportgeschiedenis? Dan kan dat hier.