Het nutteloze feitje van de dag: één-tweetjes

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Gisteren behaalden Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland de gouden en zilveren medaille op het sprinttoernooi bij het baanwielrennen. Dat Nederland de twee bovenste treden van het podium bezet kennen we iets meer van het schaatsen op de Olympische Winterspelen want bij de Zomerspelen kwam het nog niet zo vaak voor. Want wist je dat een Nederlands 'één-tweetje' op de Zomerspelen pas vier keer eerder voorkwam tot gisteren?

In 1920 waren de Nederlandse teams bij het zeilen met de 12-voets jol de eersten die voor ons land eerste en tweede werden. In 1928 in eigen huis werden Charles Pahud de Mortanges en Gerard de Kruijff de besten bij het eventing. Bij de Spelen van 1936 in Berlijn legden Nederlandse dames beslag op de belangrijkste medailles. Nida Senff won daar de 100 meter rugslag voor haar landgenoot Rie Mastenbroek. En tot gisteren waren Jeroen Dubbeldam en Albert Voorn, die goud en zilver verdeelden bij het springconcours in 2000 in Sidney, de laatsten in dit illustere rijtje.

Gerard de Kruijff (links) en Charles Pahud de Mortanges (midden) tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam (WikiCommons/Elsevier)
Gerard de Kruijff (links) en Charles Pahud de Mortanges (midden) tijdens de Olympische Spelen in Amsterdam (WikiCommons/Elsevier)