Het nutteloze feitje van de dag: caravanmaker in de F1

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

Je ziet ze dezer dagen veel op de weg, Eifelland caravans maar wist je dat de caravanbouwer ook actief was in de Formule 1? In 1972 richtte Eifelland-eigenaar en raceliefhebber Guenther Hennerice een F1-team op. Hij kocht een March Formule 1-wagen en liet op die basis door Luigi Colani een nieuwe bolide ontwerpen. De Italiaan was vooral bekend van zijn ontwerpen van zeilboten, vliegtuigen en tuinmeubels en was een liefhebber van mooie ronde vormen. Dat resulteerde in de Eifelland-March E21, een raceauto dit totaal niet op de andere F1-wagens van die tijd leek.

Eén van de meest opvallende elementen van de wagen was de achteruitkijkspiegel die op een ongebruikelijke plek was geplaatst. De spiegel stond namelijk midden voor de coureur als een soort periscoop op de voorkant van de auto. Aanvankelijk bleek het ontwerp niet erg geslaagd en moeilijk bestuurbaar maar enkele aanpassingen draaide het team een redelijk seizoen in de middenmoot. Na één jaar verdween het team uit de Formule 1.

Wil je meer weten over deze bijzondere bolide? Lees dan hier meer over de Eifelland-March E21 in een special die eerder op FOK! verscheen.

De Eifelland-March E21 waar de neus van de March 721 weer op gemonteerd is om de wegligging van het ontwerp van Luigi Colani te verbeteren (WikiCommons/Lothar Spurzem)
De Eifelland-March E21 waar de neus van de March 721 weer op gemonteerd is om de wegligging van het ontwerp van Luigi Colani te verbeteren (WikiCommons/Lothar Spurzem)