Fijne Moederdag

Moederdag. Als kind vond ik het, voor zover ik me kan herinneren, een van de leukere dagen / periodes van het jaar, net als vaderdag en sinterklaas. Stiekem in de klas een cadeautje knutselen voor je moeder, thuis verstoppen, de spanning of ze het niet eerder zou vinden dan op moederdag zelf, en tenslotte natuurlijk het trots overhandigen van het broddelwerk dat je gemaakt had. 

In 1998 werd ik zelf moeder. Ineens kreeg ik zelf te maken met zelfgeknutselde broddelwerkjes. Ontzettend leuk om mee te maken natuurlijk. Tot het moment dat mijn moeder overleed. Ineens vond ik moederdag maar een stomme kutdag, ik had immers geen moeder meer? Tot er iemand tegen me zei: 'Je bent toch zelf ook moeder?' Dat plaatste alles wel weer een beetje in perspectief en mij met beide benen op de grond. 

Toch ben ik nog steeds van mening dat Moederdag, net als bijvoorbeeld Vaderdag, Valentijnsdag, Sinterklaas en Kerst teveel gecommercialiseerd zijn. Dit soort dagen worden te veel uitgebuit door de detailhandel om maar zoveel mogelijk omzet te kunnen maken. Nog niet zo lang geleden, in 2018 om precies te zijn, schreef ik een vinnige column over moederdag. 

En toch, wijsheid komt met de jaren. Als je door de commercie heenprikt, en verder kijkt dan de verplichte schoolknutsel, die bos bloemen die prijstechnisch tien keer over de kop gejaagd is, en even verder nadenkt dan je neus lang is, dan besef je dat er ook vrouwen zijn die dolgraag moeder hadden willen worden, maar dit nooit zullen zijn. Dat er vrouwen zijn die hun kinderen om een of andere reden niet kunnen, willen of mogen zien. Dat er mensen zijn die hun moeder zijn verloren en voor wie moederdag dus een bittere bijsmaak heeft. 

Vandaag vier ik moederdag. Om te vieren dat ik moeder ben, in hart en nieren, ook al voed ik mijn kinderen niet zelf op. Maar ik denk ook aan de mensen die geen moeder (meer) zullen worden, de mensen die uit liefde voor hun kinderen vermoord werden, de mensen die hun moeder moeten missen, de moeders die wilden leven maar stierven, en aan mensen die om een andere reden eenzaam zijn vandaag. Vandaag vier ik het leven. Skål Slaapmeisje. Vier het leven. 

Afbeelding: PixabayAfbeelding: Pixabay