Het nutteloze feitje van de dag: Winterspelen in Nederland, het kon zomaar

Nutteloze feitjes, ze zullen je leven niet drastisch veranderen maar ze zijn wel altijd leuk om te weten. Dus voortaan voor jullie, elke dag een nutteloos feitje om de dag mee door te komen.

De Olympische Zomerspelen naar Nederland halen is een idee wat nog weleens besproken wordt, maar de Winterspelen in ons land klinkt gek. Maar wist je dat Nederland de Winterspelen daadwerkelijk mocht gaan organiseren in ons land? In 1921 kreeg Nederland de Olympische Spelen van 1928 na een aantal mislukte pogingen toegewezen. Op dat moment bestonden er eigenlijk alleen nog maar Olympische Zomerspelen. Er waren altijd wel enkele wintersportonderdelen aanwezig op die Spelen. De Winterspelen ontstonden doordat de wintersportonderdelen van de Olympische Spelen in 1924 in Parijs gehouden werden in een ‘Wintersportweek’ in het daarvoor bestemde seizoen in het in de Franse Alpen gelegen Chamonix. Deze formule beviel het Internationaal Olympisch Comité (IOC) zo dat er vanaf toen aparte Olympische Winterspelen georganiseerd zouden worden.

Het IOC besloot dat het gastland van de Olympische Spelen het recht kreeg zowel de Zomer- als Winterspelen te mogen organiseren. Hiermee kreeg Nederland dus ineens het recht naast de reeds geplande Spelen in Amsterdam ook de Winterspelen te mogen organiseren. Iets waar het Nederlands Olympisch Comité (NOC) aanvankelijk geen rekening mee gehouden had. Die regel werd pas na de Tweede Wereldoorlog afgeschaft. Tot die tijd vonden Zomer- en Winterspelen in hetzelfde land plaats zoals in Los Angeles en Lake Placid in 1932 en Berlijn en Garmisch-Partenkirchen in 1936.

Aanvankelijk overwoog het NOC daadwerkelijk de Winterspelen te gaan organiseren maar uiteindelijk zag men er toch vanaf. Wil je meer weten over dit bijzondere stukje Nederlandse sportgeschiedenis? Lees dan deze special die eerder op FOK! verscheen.

Het Olympisch Stadion in Amsterdam dat werd gebouwd voor de Zomerspelen in 1928. Na de komende Winterspelen in Sochi zal het stadion het decor zijn voor diverse schaatswedstrijden (WikiCommons/www.geheugenvannederland.nl)
Het Olympisch Stadion in Amsterdam dat werd gebouwd voor de Zomerspelen in 1928. Na de komende Winterspelen in Sochi zal het stadion het decor zijn voor diverse schaatswedstrijden (WikiCommons/www.geheugenvannederland.nl)